Særligt for pårørende
Det at være pårørende
Det at være pårørende til en syg, kan være en meget krævende rolle. Man kan både opleve skyld, afmagt og måske ligefrem afsky. Det er vigtigt at tale sammen og meget vigtigt at passe på sig selv. På helbredsprofilen.dk er der samlet mere information om det at være pårørende.
Se små film om det, at være pårørende til én med en kronisk sygdom:
Råd til pårørende
Find information om at være pårørende eller tal med andre pårørende via Pårørende i Danmark – på tværs af diagnoser (paaroer.dk)
Danske patienter har samlet en liste af punkter, som kan være vigtige for dig som pårørende, at overveje. Disse omhandler mødet med sundhedsvæsenet, dit forhold til den syge/amputerede og dine egne grænser og behov.
Se et kort resume af punkterne herunder:
Som pårørende er man en naturlig del af den amputeredes liv, men ikke altid en naturlig del af behandlingsforløbet. Jo mere du ved om situationen, jo bedre kan du hjælpe din pårørende.
Dette kan du gøre ved fx at opsøge patientforeninger fx amputations foreningen. Som pårørende kender du ofte den amputerede godt og kender til hvordan livet var (for jer) inden amputationen. Ved at deltage aktivt i behandlingsforløbet og lade din stemme blive hørt, kan det hjælpe med at gøre forløbet mere trygt og hjælpe jer begge med at føle jer hørt.
Når alvorlig sygdom såsom en amputation, rammer en nærtstående vil det ofte påvirke jeres relation. Den amputerede kan få brug for hjælp på en anden måde end inden amputationen, og i den forbindelse kan det være godt at tale om, hvordan I gerne vil fungere sammen i hverdagen.
Det kan bl.a. være en god idé at tænke over, hvor grænsen for din hjælp skal gå. Hvornår er du hjælper og hvornår har du brug for at være dig selv? Som ny amputeret er der mange praktiske ting, som din pårørende skal lære at gøre på ny. Dette kan være svært og udfordrende, men en vigtig del af at lære, at leve med en benamputation.
Det er vigtigt at du som pårørende ikke bare tager over. Tal gerne om hvordan i hver især har det i de forskellige situationer, om hvor meget du skal støtte og hjælpe, og hvad der er vigtigst for jer, i det liv i lever nu.
Oplever i udfordringer i forhold til jeres intimitet og samliv, så se evt. afsnittet Samliv & sex
Ligesom din pårørende, er du også kommet i en ny og måske uventet situation. Dette vil for mange føles utrygt og kan for nogen være svært at håndtere de følelser og tanker som dukker op.
Det er derfor vigtigt, at du som pårørende får talt med nogen om disse tanker og følelser. Dette kan være familie, venner eller professionelle såsom en sygeplejerske, egen læge eller den lokale præst. Der findes også pårørendeforeninger, hvor du kan opsøge hjælp.
Se en liste af foreninger her: https://danskepatienter.dk/om-danske-patienter/medlemsforeninger ,
Amputations foreningen tilbyder vejledning: https://amputationsforeningen.dk/
Kontakt
Adresse
Ring til os
Skriv til os
Øvrig information
Socialrådgiver i ViRSA socialraadgiver@regionsjaelland.dk
Opdateret tirsdag den 6. jun. 2023