Gå til indhold

Hvordan taler man om seksualitet og intimitet med en borger efter benamputation?

Se kontaktoplysninger
Når man bliver amputeret, opstår der ofte også udfordringer i forhold til det seksuelle og intime liv. Det kan skyldes sygdom, medicin, behandlinger og kropsforandringen i sig selv. Undersøgelser viser, at de fleste mennesker, også de ældre, oplever intimitet og nærhed som en meget vigtig del af livet og at det kan være med til at give mod, håb og et helle på svære tidspunkter.

Man behøver ikke, at være sexolog, for at vejlede om seksuelle emner. Det vigtigste er, at man kan være nærværende, bruger aktiv lytning og bevarer en faglig, åben og fordomsfri tilgang til emnet.

Fx kan fortælle om seksuelle bivirkninger til medicin og behandling, på samme naturlige måde, som man vejleder om andre emner.

Her er nogle tips til hvordan:

  • Start gerne med at generalisere overfor borgeren ”Vi ved fra andre i din situation..” og tal generelt om tingene, så kan borgeren evt. selv byde ind.

  • Brug ord som nærhed, berøring og intimitet i stedet for at kalde det sex og seksualitet.

  • Spørg kun ind til borgerens seksualitet hvis du har fået lov ”Har du lyst til at fortælle….” og ”Må jeg spørge dig….”

  • Mange fagpersoner oplever, at de kan bruge nogle af de samme redskaber, som de ellers bruger i samtaler om svære emner såsom døden og alvorlig sygdom.

  • Henvis gerne til ViRSA´s hjemmeside, afsnittet om Intimitet, krop og seksualitet (Samliv & sex)

  • Tal sammen i personalegruppen om hvordan I bedst gør det, og lad jer inspirere af hinandens idéer. Det kræver øvelse, men bliver lettere når man kommer i gang.

  • VIGTIGT: du ikke skal fortælle noget om dig selv, det skal udelukkende være fagligt funderet.

  • Få eventuelt en sexolog ud i personalegruppen til en temadag om, hvordan man kan tale om seksualitet med patienter og borgere. Det kan give jer et fælles afsæt.

 

Læs afsnittet til borgere og patienter om Intimitet, krop og seksualitet, og find mere information og film om emnet under Links & henvisninger: Samliv & sex

Et lykkeligt par

Kontakt

Adresse

Holbæk sygehus

ViRSA

Forskningens Hus

Sofievej 13

4300 Holbæk

Ring til os