Skip to content

Lægevagten: Hvornår skal du ringe?

Sådan bruger du lægevagten i Region Sjælland i tilfælde af akut opstået sygdom, akut forværring af eksisterende sygdom eller mindre skader.

Her kan lægevagten hjælpe dig

Du kan kontakte lægevagten, hvis din egen læge har lukket, og det ikke kan vente til næste hverdag. For eksempel ved:

  • Akut opstået sygdom
  • Akut forværring af eksisterende sygdom
  • Mindre skader.

​Kontakt lægevagten: Find telefonnummer og adresser​

Her kan apoteket hjælpe dig

Til håndkøbsmedicin

Kontakt apoteket i deres almindelige åbningstid eller kontakt din egen læge.​​​

Til ​receptfornyelse

​Sørg derfor for at tjekke din medicin jævnligt og forny recepter i god tid hos din egen læge.

​Hvis recepten er udløbet og du mangler den medicin, du plejer at få, kan apotektet muligvis hjælpe dig mod et mindre gebyr.

Se om din medicin er på listen over den medicin, som apoteket kan udlevere - apoteket.dk​​

Din egen læge kender dig bedst

Før du ringer til lægevagten, bør du altid overveje, om undersøgelse og eventuel behandling kan vente til din egen læge åbner igen. Det er der, du vil få den bedste behandling.

Din egen læge kender dig og vil have mulighed for at foretage undersøgelser, som det ikke er muligt at foretage i lægevagten. Samtidig har din egen læge mulighed for at følge op på din sygdom/skade, hvis det skulle blive nødvendigt.

I tilfælde af akut opstået sygdom, forværring af eksisterende sygdom eller mindre skader skal du på hverdage i tidsrummet 08.00-16.00 kontakte din egen læge. Uden for lægens telefonkonsultationstid vil det som regel være en sekretær eller sygeplejerske, der tager telefonen. Når din egen læge har ferie, kontaktes dennes vikar i lokalområdet.

Hvis du er turist eller lignende og har akut behov for lægehjælp, kan du om dagen kontakte nærmeste praktiserende læge.​​

Sådan kontakte​r du lægevagten

Lægevagten har åbent, når din egen læge eller lægevikar holder fri. Du kan benytte lægevagten, når undersøgelse eller behandling ikke kan vente, til din egen læge eller dennes vikar har åbent igen.

Du kan kontakte lægevagten, når du har brug for hjælp til akutte sygdomme, hvis du er blevet dårligere eller behandling ikke kan vente.

Ring 1818 for kontakt til lægevagten

I lægevagten får du direkte kontakt med en læge eller sygeplejerske.

Ud fra beskrivelsen af de symptomer du har, og hvad du i øvrigt fortæller om din sygdom eller skade, vil de vurdere, om du skal undersøges af lægevagten, vente til din egen læge åbner igen, eller om en telefonkonsultation er nok.

I særlige tilfælde kan lægen vurdere, at konsultationen skal foregå hjemme hos dig.​

Ventetid til lægevagten

Du kan desværre opleve ventetid, når du forsøger at kontakte lægevagten. Forsøg igen senere.

​Se hvornår flest ringer til lægevagten, hvis du oplever kø til lægevagten​

Hvis du vil klage

En klage kan for eksempel være klager over personalets adfærd, kommunikation, information, ventetider, forplejning, parkeringsforhold med videre.

Snak med personalet, før du klager

Region Sjælland anbefaler, at du snakker med personalet hos lægevagten, på skadestuen eller i psykiatrien før du klager. Det er dog ikke en forudsætning for at klage.​​

​Se mulighederne for at klage​