Sygdomsmestring, fysisk aktivitet og hverdagsliv
Projektets fulde titel er: HOPE - Hjemmetræning til mennesker med hoftebrud og kognitiv svækkelse efter nyligt udskrivelse fra hospitalet – Hvordan, hvorfor og med hvilke sygeplejefaglige støtteinitiativer?
Fra den nuværende forskning ved vi, at ældre som har pådraget sig et hoftebrud oplever et fysisk funktionstab, som også påvirker dem psykisk og socialt. Deres fysiske evne til at udføre dagligdags aktiviteter mindskes, hvilket begrænser deres deltagelse i sociale arrangementer og deres deltagelse i meningsfulde aktiviteter. Derudover ved vi fra forskningen at en stor andel af de ældre, der pådrager sig et hoftenært fraktur også lider af svækket kognition eller demens.
Formålet med dette kommende ph.d.-projekt er at undersøge den eksisterende viden om ældre kognitivt svækkedes oplevelser med rehabilitering efter hoftebrud, og at undersøge ældre kognitivt svækkede om deres omsorgs- og støttebehov i rehabiliteringsforløbet efter hoftebrud. Denne viden skal omsættes til en sygeplejefaglig intervention, som en mindre gruppe ældre kognitivt svækkede borgere vil blive tilbudt i tillæg til deres hjemmetræning i håbet om, at borgerne opnår en følelse af mening i deres nye livssituation efter hoftebrud.
Projektets titel på engelsk er Integrating and Sustaining Physical Activity In Life With Chronic Illness.
Fysisk aktivitet er anbefalet som en del af forebyggelse, behandling, rehabilitering og palliativ pleje. For mennesker med kroniske sygdomme kan det dog være særligt svært at integrere og vedligeholde den fysiske aktivitet.
For at sikre, at flere mennesker med sygdomme får adgang til de mange fordele ved fysisk aktivitet undersøger dette projekt, hvilke erfaringer patienter og sundhedsprofessionelle har med at integrere og vedligeholde fysisk aktivitet i deres liv.
Projektets engelske titel er: Patient experienced quality in integrated care journeys PATH, og er et ph.d.-studie.
Patienter der udskrives fra hospitalet oplever ofte udfordringer, da ansvaret for deres behandling og rehabilitering skifter hænder mellem aktører i både det primære og sekundære sundhedsvæsen. For at komme de udfordringer i møde, er der i højere grad kommet fokus på et sammenhængende sundhedsvæsen på tværs af sektorer, diagnoser, behandlinger, rehabilitering m.v.
For at sikre kvaliteten af den sammenhængende tilgang har vi brug for at kende til patienternes oplevelser. Dette ph.d.-projekt vil udvikle et kvalitetssikret patientrapporteret spørgeskema, som kan danne en systematisk tilgang til at afdække mangler i integrerede behandlingsrejser.
Projektets engelske titel er: Social Inequity and Physical Activity – the perspective of initiatives that, through eHealth, seeks to implement or promote physical activity in everyday life among persons in a vulnerable position.
Digitale sundhedsløsninger (eHealth) har vist sig, gennem flere forskningsstudier at kunne understøtte og engagere mennesker i mere fysisk aktivitet. Det er dog også kendt, at det primært er ressourcestærke mennesker og patientgrupper, der har gavn af eHealth løsningerne.
Formålet med dette ph.d.-studie er at undersøge eksisterende perspektiver og viden om eHealth løsninger hos udsatte mennesker, og i tillæg observere, hvordan disse benytter eHealth løsninger til at fremme fysisk aktivitet i deres hverdag.
Det er håbet, at disse indsigter i de levede erfaringer hos deltagerne kan bruges til at forme kliniske eHealth tiltag, der også passer til denne patientgruppe.
GO EASY: Familie-baseret forebyggelse af type 2-diabetes igennem sundere spisevaner og mere fysisk aktivitet – afprøvning af en models gennemførlighed (Engelsk titel: Family-based prevention of diabetes through eating habits and physical activity – a feasibility study)
Projektet GO EASY vil udvikle et nyt sundhedsfremmende tilbud til familier, hvor en eller flere forældre har svær overvægt eller type 2 diabetes. Målet for projektet er at udvikle en model for familiebaseret støtte til etablering og vedligeholdelse af sund og aktiv livsstil i hverdagslivet.
GO EASY vil skabe et bæredygtigt sundhedstilbud, med udgangspunkt i familiernes hverdag og de lokale og regionale sundheds- og fritidstilbud. Derudover får familierne i projektet også løbende online vejledning, hvor de kan få råd, tips og hjælp til bl.a. ernæring og motion.
Projektet er et feasibility studie.
Kontakt projektansvarlig forsker Svetlana S. Nielsen
Projektets engelske titel er: Effect and impact of singing training in rehabilitation after surgical resection for non-small cell lung cancer (Sing-a-Lung 2.0).
Dette Post.doc.-projekt bygger videre på resultaterne fra projektet Sing-a-Lung 1.0, hvor forskerne undersøgte effekten af sangtræning som led i rehabilitering for mennesker med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).
Første projekt (Sing-a-Lung 1.1) er et opfølgende studie for at undersøge, hvordan deltagerne i Sing-a-Lung 1.0 har det 4-6 år efter deltagelse, samt hvor aktive, de er.
Næste projekt (Sing-a-Lung 2.0) skal undersøge effekt og betydning af sangtræning for mennesker, der er blevet opereret for ikke-småcellet lungekræft. Projektet består både af et lodtrækningsstudie, et kvalitativt studie, samt et studie af fysiologiske mekanismer ved sang.
Care-ME er en del af projektet V4M. Projektets engelske titel er Development and validation of a stratification tool for identifying older patients with multimorbidity in need of extended coordination across sectors.
Ph.d.-studiet undersøger, hvordan sundhedsprofessionelle kan identificere ældre patienter med kompleks multisygdom, som har brug for en udvidet koordinering på tværs af sektorer.
Målet er at udvikle, teste og evaluere et værktøj, som ansatte på sygehuse kan bruge til at identificere de patienter, der vil have gavn af en udvidet koordinerende indsats via videomøder mellem egen læge, patient, pårørende, sygehusansatte og kommunens medarbejdere, på tværs af sektorer.
Professionshøjskolen Absalon indgår i projektet.
Kontakt
Adresse
Slagelse Sygehus
Forskningsenheden PROgrez
Fælledvej 2C, 1. sal
4200 Slagelse
Ring til os
Telefonen er lukket i weekenden.
Skriv til os
Opdateret tirsdag den 2. apr. 2024