Videregivelse af helbredsoplysninger
Det kan være vigtigt for dig og din behandling, at sygehuset videregiver nødvendige oplysninger om dit helbred til fx din egen læge. Sundhedspersoner har mulighed for at videregive de nødvendige oplysninger om dig og dit helbred uden dit samtykke.
Læs mere om disse muligheder og din mulighed for at frabede dig, at sundhedspersoner videregiver eller indhenter helbredsoplysninger om dig i forbindelse med din behandling.
Sundhedspersoner har tavshedspligt. De må derfor kun fremsøge eller videregive dine oplysninger med dit samtykke eller uden dit samtykke, hvis der i loven er adgang hertil. Hvis ikke sundhedspersonen har ret til at indhente eller videregive dine oplysninger uden dit samtykke, vil sundhedspersonen i stedet indhente dit samtykke, inden der indhentes eller videregives oplysninger.
Sundhedspersoner har adgang til informationer om dit helbred uden dit samtykke, når du er i aktuel behandling, og hvis vedkommende kun indhenter information, der er relevant for den aktuelle behandling af dig. Det gælder fx informationer om:
- Allergier
- Medicin
- Tidligere behandlinger på sygehuset, hos egen læge, et privathospital eller kommunale hjemmepleje
Det kan være vigtigt for dig og din behandling, at sygehuset videregiver nødvendige oplysninger om dit helbred til fx din egen læge.
Sundhedspersoner har mulighed for at videregive de nødvendige oplysninger om dig og dit helbred uden dit samtykke, fx når det:
- Er nødvendigt af hensyn til din aktuelle behandling og tager hensyn til dine interesser og behov.
- Omfatter et udskrivningsbrev fra sygehuset til din praktiserende læge.
- Er nødvendigt for almen interesse eller af væsentlige hensyn til dig eller andre.
- Sker til din egen læge eller en læge, der virker som stedfortræder for vedkommende og tager hensyn til dine interesser og behov - eller til andre lovmæssigt udvalgte sundhedspersoner.
Sundhedspersoner kan også få adgang til informationer om dit helbred uden dit samtykke til andre formål end behandling. Det kan fx være informationer til brug for:
- Evaluering af en sundhedspersons egen indsats i behandlingen
- Videregivelse af oplysninger til studerende
- Kvalitetsarbejde
- Forskning og statistik
Hvis sundhedspersoner formoder, at det ikke strider mod afdødes ønsker eller hensynet til den afdøde, må der videregives oplysninger efter anmodning om en afdød patients sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde til nærmeste pårørende.
Som patient kan du beslutte, at dit biologiske materiale (blod- og vævsprøver) kun må anvendes til formål, der har en umiddelbar tilknytning til din behandling.
Som patient har du tre muligheder:
- At dine blod- og vævsprøver kun må bruges i forbindelse med din personlige behandling.
- At dine vævsprøver bliver destrueret.
- At dine vævsprøver bliver udleveret til dig selv, hvis du kan godtgøre en særlig interesse heri.
Som patient skal din beslutning registreres i Vævsanvendelsesregisteret (Statens Serum Institut).
Er din beslutning ikke optaget i Vævsanvendelsesregisteret, må du som udgangspunkt acceptere, at det opbevarede biologiske materiale anvendes til andre saglige formål, for eksempel til forskning.
Læs mere om selvbestemmelse over biologisk materiale og registrering i Vævsanvendelsesregisteret på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.
Dine muligheder for at frabede dig videregivelse eller indhentning af dine oplysninger
Du kan frabede dig, at sundhedspersoner indhenter og videregiver oplysninger om dig, både til brug for din behandling, og til andre formål end netop den konkrete behandling af dig.
Vi kan i særlige situationer også dele dine oplysninger til andre formål end behandling uden dit samtykke. Det kan fx være til kvalitetsarbejde eller til brug for efterfølgende evaluering af en sundhedspersons arbejde. Du kan frabede dig, at dine oplysninger deles til disse formål.
Du får besked, hvis du frabeder dig, at vi må videregive og/eller indhente nødvendige oplysninger om dig, og det har konsekvenser for din behandling.
Du kan frabede dig, at:
- Udskrivningsbrev sendes til egen/henvisende læge
- Oplysninger fra andre forløb indhentes til behandlingsformål (f.eks. ved opslag i Sundhedsplatformen eller eJournalen)
- Oplysninger indhentes af f.eks. pædagoger og sekretærer til behandlingsformål eller teknisk bistand
- Oplysninger udveksles til evaluering eller dokumentation af kvalifikationer
- Oplysninger indhentes til kvalitetsarbejde
- Oplysninger videregives til behandlingsformål (f.eks. drøftelse af patienten på afdelingen)
- Oplysninger videregives til studerende til læringsformål
Hvis du frabeder dig, at vi videregiver og indhenter oplysninger om dig, kan det have konsekvenser for dig. Dette gælder fx når:
- Vi ikke må sende udskrivningsbrev til din egen læge eller speciallæge. Dermed kan din læge ikke følge op på din behandling eller tage hensyn til denne i dit efterfølgende forløb.
- Vi ikke må videregive oplysninger til andre relevante sundhedspersoner eller afdelinger eller indhente oplysninger fra din journal, hvis det er nødvendigt for at gennemføre din behandling forsvarligt.
- Andet personale, der er underlagt tavshedspligt, fx farmaceuter eller socialrådgivere, ikke må indhente oplysninger i din journal eller en sundhedsperson ikke må få teknisk hjælp til at indhente dine oplysninger, hvor det er nødvendigt af hensyn til din aktuelle behandling.
Kontakt
Adresse
Patientvejledningen
Alleen 15
4180 Sorø
Ring til os
Opdateret fredag den 8. mar. 2024