Gå til indhold

Hvorfor skal du lade dig screene?

Se kontaktoplysninger
Undersøgelser viser, at halvdelen af de kvinder, som får livmoderhalskræft, ikke er blevet screenet regelmæssigt og at screening nedsætter risikoen med op til 80%.

Screening for livmoderhalskræft

Screening for livmoderhalskræft er en underlivsundersøgelse, hvor du bliver undersøgt for celleforandringer.

Celleforandringer er ikke altid kræft, men det kan være forstadier, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Celleforandringer skyldes HPV-vira, som overføres ved samleje. HPV står for Humant Papillomvirus. Kroppen vil i mange tilfælde selv helbrede en HPV-infektion, ligesom den helbreder en forkølelse, men hos nogle kvinder forsvinder infektionen ikke igen, og det øger risikoen for at udvikle livmoderhalskræft. ​​

Screeningen er stadig vigtig, selvom du har fået HPV-vaccinen.

Screening gør en forskel

Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer. Heraf bliver cirka 6000 kvinder opereret for forstadier til livmoderhalskræft ved et keglesnit, og cirka 375 af disse kvinder får konstateret livmoderhalskræft.

Inden screeningen blev indført i 1960 fik 1000 kvinder konstateret livmoderhalskræft om året. Siden er antallet mere end halveret.

Screening kan altså have betydning for dig.​

Video: Hør Malenes oplevelse med at få konstateret celleforandringer

Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Screening forebygger livmoderhalskræft

Alle kvinder mellem 23 og 64 år kan deltage i en forebyggende undersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Livmoderhalskræft udvikler sig som følge af smitte med HPV-virus (Humant Papilloma Virus). 8 ud af 10 seksuelt aktive bliver smittet med HPV.

Mindst 80 procent af alle seksuelt aktive kvinder vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange. Hos langt de fleste bekæmper kroppens eget immunforsvar HPV-infektionen, men hos nogle få kvinder kan infektionen forårsage celleforandringer i livmoderhalsen. De kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft. Derfor er det vigtigt, at du screenes for livmoderhalskræft regelmæssigt.

Du kan ikke selv mærke celleforandringer

Ved screening er det muligt at opdage celleforandringer, som kan føre til livmoderhalskræft. Celleforandringer giver ingen symptomer og opdages kun ved at tage en celleprøve fra livmoderhalsen. Celleforandringer udvikler sig ikke nødvendigvis til kræft, heller ikke, hvis de ikke bliver behandlet. Men jo mere fremskreden sygdommen er, jo sværere er den at behandle. Derfor er det vigtigt, at du følger screeningsprogrammet.

Screening er vigtig for både unge og ældre kvinder

Cirka halvdelen af de kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft, er endnu ikke fyldt 45. Det er derfor vigtigt, at alle kvinder mellem 23-65 år bliver screenet.

Screeningen er også vigtig, selvom du har fået HPV-vaccinen

Livmoderhalskræft skyldes HPV-vira. Det er stadig vigtigt, at du bliver screenet, selvom du har fået HPV-vaccinen. Der er 14 forskellige typer HPV-vira, der kan medføre livmoderhalskræft. HPV-vaccinen anvendt indtil 1. november 2017 dækker kun de to hyppigst forekomne HPV-vira. HPV-vaccinen giver 70% beskyttelse mod livmoderhalskræft. HPV-vaccinen giver ikke beskyttelse mod de 12 andre HPV-vira, der kan give dig livmoderhalskræft.

Siden 1. november 2017 er anvendt en HPV vaccine, der beskytter mod 7 høj-risiko HPV vira. Denne HPV vaccine giver 90 % beskyttelse mod livmoderhalskræft. HPV-vaccinen giver ikke beskyttelse mod de 7 andre HPV vira, der kan give dig livmoderhalskræft.

Det er derfor vigtigt, at du bliver screenet, selvom du er blevet HPV-vaccineret.

Mere information

Kontakt

Adresse

Næstved Sygehus

Patologiafdelingen

Screeningssekretariatet

Ringstedgade 79A

4700 Næstved

Se kort

Find vej på Næstved Sygehus

Åbningstider

Alle hverdage kl. 8.00-15.00
Lukkedage: Weekender, helligdage, 1. maj og 24. december

Ring til os

Alle hverdage kl. 8.00-15.00

Tlf. 56 51 42 23

Tlf. 56 51 42 23