Transport til og fra sygehuset
Sådan bliver du visiteret
Som udgangspunkt skal du selv sørge for din transport til og fra sygehuset. Hvis du eller din pårørende selv kører dig – eller du tager offentlig transport, kan du i stedet søge om kørselsgodtgørelse.
Find mere information om kørselsgodtgørelse
Hvis du af helbredsmæssige årsager ikke selv kan transportere dig til og fra dine aftaler på sygehuset, kan vi visitere dig til kørsel. Kontakt os, hvis du tror, du har ret til kørsel. Du kan med fordel ringe til os om eftermiddagen. Se vores telefontider nederst på siden.
Hvornår skal du kontakte os om kørsel?
Hvis du vil søge om kørsel til eller fra sygehusbehandling, kan du tidligst ringe til os 14 dage før behandlingen – men gerne 2 hverdage før. Vi kan visitere dig til kørsel helt op til dagen før og samme dag, hvis du får en akuttid. Hvis du får en akuttid efter vores telefontid er slut, skal du kontakte din behandlende afdeling for at få hjælp til transporten.
OBS: Hvis du ringer om mandagen, kan vi kun visitere dig til kørsel i den samme uge. Det er fordi, mange patienter får indkaldelsesbreve hen over weekenden med akut behov for bestilling.
Hvad skal vi vide?
Når du ringer til os, skal du:
- Have dit indkaldelsesbrev ved hånden.
- Indtaste dit personnummer.
- Oplyse navnet på den afdeling, hvor du skal til undersøgelse eller behandling.
Under vores samtale stiller vi dig nogle spørgsmål for at vurdere dit helbredsmæssige behov for kørslen. I den forbindelse kan vi bede dig om:
- Dokumentation for din helbredsmæssige tilstand eller
- Samtykke til, at vi må indhente relevante oplysninger til at vurdere dit behov.
Når du søger om patienttransport, skal du give os besked, hvis:
- Du har brug for at blive fulgt ind på afdelingen af chaufføren af helbredsmæssige årsager.
- Du har brug for at have hjælpemidler med.
Transport hjem fra sygehuset
Der bliver ikke automatisk bestilt kørsel til dig til turen hjem fra sygehuset. Det er sygehuspersonalet, der vurderer dit behov for transport hjem efter din undersøgelse.
Regler om transport til og fra sygehuset
Reglerne for befordring kan være svære at forstå. Derfor har vi prøvet at samle reglerne i en folder, som du har mulighed for at downloade.
Værd at vide om befordring
For at vide om du har ret til kørsel, skal det sundhedsfaglige personale vurdere din tilstand. Hvis de vurderer, at du er for syg til at transportere dig selv, kan du have ret til kørsel. For at du potentielt kan få kørsel, skal én af følgende betingelser være opfyldt:
- Du får pension efter de sociale pensionslove.
- Afstanden mellem dit hjem og sygehuset er over 50 km hver vej.
- Du er indkaldt til videre ambulant behandling på et andet sygehus i forbindelse med igangværende behandling.
- Du er midlertidigt hjemsendt fra sygehuset på weekendophold, kortere ferie eller lignende.
Hvis personalet vurderer dig sundhedsmæssigt egnet til at blive transporteret - og du opfylder en af de ovenstående betingelser, har du ret til kørsel. Du skal visiteres til hver kørsel. Derfor er du først sikker på at kunne få kørsel, når du får vores afgørelse.
Når du bruger vores kørselstilbud, skal du regne med noget ventetid. Vi bruger samkørsel. Det betyder, at der kan være andre patienter i bilen. Derfor kører vi ikke nødvendigvis direkte mellem dig og sygehuset, hvilket kan betyde ekstra transporttid for dig. Vi planlægger kørslen, så du når frem til din aftale i tide. I særlige situationer, hvor det er sundhedsfagligt dokumenteret, kan du blive visiteret på andre vilkår.
Se mere information om samkørselordningerne på Movias hjemmeside
Vi har patientbusser, der dagligt kører mellem regionens sygehuse og Rigshospitalet. Patientbusserne er en del af Region Sjællands siddende patienttransport på lige fod med Flextrafik.
Du skal visiteres gennem Befordringsservice. Dit mødetidspunkt på sygehuset afgør, om det passer med én af busserne. Vi giver dig besked, hvis du får en plads på patientbussen. På Rigshospitalet er der mødesteder til patienter fra Region Sjælland. Mødestederne er også til patienter og ledsagere, der skal med patientbusserne.
Busserne kører fra Nakskov Sundhedscenter og Slagelse Sygehus til Rigshospitalet. Undervejs stopper busserne på regionens andre sygehuse.
Busserne har en social- og sundhedsassistent (førstehjælper) med, der hjælper og servicer patienterne i bussen. På Rigshospitalet følger de dig til og fra afdelingerne efter behov. Patientbusserne har blandt andet toilet, køkken og lift, så kørestolsbrugere og gangbesværede kan bruge busserne. Dørene til toilettet kan åbnes helt op, så kørestolsbrugere kan komme til. Hver bus har 30 siddepladser, 2 hvilesæder og 3 kørestolspladser. Busserne er røgfri.
Kontakt
Adresse
Præhospitalt Center
Befordringsservice
Herlufvænge 14A
4700 Næstved
Ring til os
Tirsdag 8.00-15.00
Onsdag 8.00-12.00
Torsdag 8.00-15.00
Fredag 9.00-15.00
Lukket: 1. januar, Skærtorsdag, Langfredag, 2. Påskedag, 1. maj, Kristi Himmelfartsdag, 2. Pinsedag, Grundlovsdag samt 24., 25., 26. og 31. december.
Opdateret mandag den 2. sep. 2024