Gå til indhold

Køretøjer og helikoptere

Se kontaktoplysninger
Vagtcentralen kan sende forskellige køretøjer eller en helikopter, når der bliver ringet 1-1-2. Det er patientens behov, der styrer, hvad der bliver sendt.

Region Sjællands vagtcentral i Næstved styrer al regionens kørsel med ambulancer, akutbiler og patienttransport. Vagtcentralen kan også sende en helikopter, hvis der er for langt fra patientens adresse til sygehuset – eller, ambulancepersonalet ikke kan få kritiske patienter hurtigt nok på sygehuset. Vagtcentralen er en del af Præhospitalt Center, og er bindeleddet mellem:

  • 1-1-2-alarmopkaldene
  • Køretøjer og helikopter
  • Sygehusenes akutafdelinger.

Det er vigtigt, at vagtcentralen sender de rigtige og nødvendige ressourcer ud fra informationerne i 1-1-2-opkaldet.

Fra 1. februar 2024 kører Præhospitalt Center selv køretøjerne i 2 ud af regionens 4 delområder under navnet Ambulance Sjælland.

Læs mere om Ambulance Sjælland på deres hjemmeside

Køretøjer

Akutberedskabets køretøjer er en væsentlig del af den præhospitale behandling, du får, inden du når sygehuset. Vi har 4 typer af køretøjer:

 

Find mere information om akutberedskabets køretøjer hos Ambulance Sjælland

Placering af ambulancer og døgnbemandede akutbiler med paramedicinere:

Region Sjællands placering af ambulancer og akutbiler

Akutbiler hele døgnet i yderområderne

I områder hvor der er langt til nærmeste akutsygehus, bliver ambulancerne suppleret med akutbiler. Akutbilerne er bemandet med paramedicinere hele døgnet, og er placeret i:

  • Nykøbing Sjælland
  • Kalundborg
  • Stege
  • Nakskov

Akutlægehelikopter

De danske regioner har i fællesskab 4 akutlægehelikoptere på vagt døgnet rundt. Akutlægehelikopterne har baser i Ringsted, Skive, Billund og Saltum, og er særligt til alvorligt syge og tilskadekomne patienter.

Akutlægehelikopteren i Ringsted kan nå ud til patienter i hele Region Sjælland på højst 25 minutter. På den måde kan alvorligt skadede patienter fra at trafikuheld eller med akutte blodpropper hurtigt få hjælp af en læge. I Region Sjælland flyver akutlægehelikopteren patienten til specialiseret behandling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde eller på Rigshospitalet.

Akutlægehelikopterne skal være et supplement til de eksisterende akutberedskaber. Helikopterne flyver med cirka 240 km/timen, hvilket svarer til cirka fire kilometer i minuttet. Helikopterbaserne er bygget næsten ens op, så personalet hurtigt og nemt kan finde rundt uanset hvor, de er på vagt.

Læs mere om regionernes akutlægehelikoptere hos Den landsdækkende akutlægehelikopterordning

Kontakt

Adresse

Præhospitalt Center

Ringstedgade 61, 13. etage

4700 Næstved

Se kort

Find vej på Næstved Sygehus

Ring til os

Mandag-torsdag: Kl. 8.00-15.30
Fredag: Kl. 8.00-15.00