Det grundlæggende akutberedskab
Hvem kan du møde fra akutberedskabet?
Ambulanceassistenten har ikke et selvstændigt medicinsk ansvar, men er en ofte livsnødvendig hjælp for behandleren. Assistenten sørger for at gøre udstyr og ambulancejournaler klar, og har fået særlige køretekniske kurser i at styre en ambulance i høj fart. Derudover kan ambulanceassistenten:
- Give ilt
- Give hjertemassage
- Støtte vejrtrækningen
- Genoplive en patient, hvis det er nødvendigt.
Der bliver ikke uddannet ambulanceassistenter længere. De eksisterende ambulanceassister kan have titlen frem til 2029. De kan tage en merit-uddannelse til ambulancebehandler inden 2029.
Ambulancebehandleren har et medicinsk ansvar i ambulancen, og kan derfor give medicin og væske direkte i blodårerne. I samarbejde med sin ambulanceassistent kan ambulancebehandleren måle puls, blodtryk og hjerterytme. Behandleren kan også ringe efter mere medicinsk assistance fra en paramediciner eller læge.
Som et led i uddannelsen kører ambulancebehandlerelever med i ambulancerne, når de er i praktik. Det tager 3 år og 7 måneder at blive uddannet ambulancebehandler.
Læs, hvordan du bliver en ambulancebehandlerelev i Ambulance Sjælland under Region Sjælland
Hvis patienten ikke har brug for behandling under transporten, bliver der sendt en liggende eller siddende patienttransport. Patienttransporten bliver kørt af specielt uddannede Patienttransport-personale.
Ligesom ambulancebehandleren kan paramedicineren give patienten medicin og væske direkte i blodårerne. Paramedicineren har flere og udvidede kompetencer end ambulancebehandleren, hvilket gør dem i stand til at behandle patienter med komplekse symptomer.
Udover et højere kompetenceniveau har paramedicineren også flere års erfaring med præhospital akutbehandling. Dermed er de i stand til at løse opgaver, der går ud over normalen. Det tager 20 uger at videreuddanne sig til paramediciner. Derudover skal man i forvejen være uddannet ambulancebehandler og have mindst 3 års erfaring.
Som Advanced Paramedic har man taget en overbygning på uddannelsen til paramediciner. Det er en titel, som du indtil videre kun finder i Region Sjælland. En Advanced Paramedic kan blive sendt ud til opgaver, som kræver udvidede kompetencer i forhold til en paramediciner.
Hvis der eksempelvis sker større ulykker, kan en Advanced Paramedic være en del af indsatsledelsen i samarbejde med politiets og brand- og redningskorpsets indsatsledere.
Akutlægen er speciallæge i anæstesiologi (bedøvelse), og bliver sendt ud til opgaver med livstruende tilstande. Akutlægen er den, der kan klare al avanceret akutbehandling uden for hospitalet, når patienten er i livsfare. Akutlægen kan bedøve patienten, og lægge patienten i respirator.
Udover at være speciallæge i anæstesiologi, kræver det at være akutlæge også en særlig indsatslederuddannelse sammen med politi og brandvæsen. Denne uddannelse gør akutlægen i stand til at fungere som indsatleder på et skadested, og eksempelvis overtage ledelsen fra en Advanced Paramedic.
Indsatsleder
Akutlægen er såkaldt Indsatsleder Sund (ISL-Sund) uden for hospitalet. Derfor er det akutlægen, der koordinerer den samlede indsats i samarbejde med indsatslederen fra politiet og brand- og redningskorps.
Vil du vide mere om personaletyperne?
Find mere information på Ambulance Sjællands hjemmeside
Frivillige i akutberedskabet
9 steder i regionen står der udrykningskøretøjer med førstehjælpsudstyr til redningsberedskaberne. På den måde kan de frivillige redningsfolk, der er på vagt, rykke ud og give førstehjælp, indtil ambulancen eller akutbilen er fremme. I Region Sjælland er der nødbehandlere i:
- Borup
- Fuglebjerg
- Gørlev
- Jyllinge
- Kirke Hyllinge
- Rødby
- Sorø
- Store Heddinge
- Vig
Nødbehandlerordningen er et samarbejde mellem kommunerne og Region Sjælland.
Vi har 1-1-2 akuthjælpere i byer og på øer, hvor det erfaringsmæssigt tager længere tid for ambulancen at nå frem. De frivillige akuthjælpere har uddannelse og udstyr, som sikrer at de kan give førstehjælp til for eksempel et hjertestop. Der er 1-1-2-akuthjælpere på følgende steder:
- Agersø
- Askø
- Bisserup
- Bogø
- Borre
- Faxe Ladeplads
- Femø
- Fejø
- Gedser
- Hjelm
- Jystrup
- Karise
- Langø
- Nekselø
- Nyord
- Omø
- Onsevig
- Orø
- Sjællands Odde
- Røsnæs
- Sejerø
- Tappernøje
Regeringen støtter 1-1-2-akuthjælperordningen økonomisk.
Vil du vide mere om de frivillige ressourcer i Region Sjælland?
Find mere information om de frivillige på Ambulance Sjællands hjemmeside
Kontakt
Adresse
Ring til os
Fredag: Kl. 8.00-15.00
Opdateret torsdag den 26. okt. 2023