Nye diabetespatienter får start uden indlæggelser
mandag den 28. april 2025

Alle patienter med nyopdaget type 1- diabetes blev tidligere indlagt, så snart sygdommen blev konstateret. I gennemsnit var patienterne i Region Sjælland indlagt i fire dage, indtil sygehusene i Køge, Nykøbing Falster og Holbæk i samarbejde med Steno Diabetes Center Sjælland besluttede at ændre på måden, type 1-diapetespatientene starter deres sygdomsforløb.
Målet var at skære ned i både antallet og længden af indlæggelser og gøre patienterne bedre rustet til et liv med en kronisk sygdom.
- Før indlagde vi patienterne, når de blev henvist til os fra egen læge. De fik insulin og målt blodsukker og lå ventede på, at en læge havde tid til at se dem. Den måde at starte livet med diabetes på gav ikke patienterne værdi, selvom de var i trygge rammer på sygehuset, siger Urd Lynge Kielgast, ledende overlæge og centerchef for Medicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital Køge.
En tredjedel undgår indlæggelse
Patienterne på de tre sygehuse er i dag i gennemsnit indlagt lidt under to dage. Og en tredjedel af patienterne er slet ikke indlagt, men kommer kun ind på sygehusene ambulant og hjem til deres egen seng samme dag.
- Før stod vi med sengeafsnit, der var presset på sengepladser, og diabetespatienter, der var kede af at ligge indlagt i mange dage. Så projektet har givet god mening både for patienter og sygehuse. Det har naturligvis krævet velvilje og hårdt arbejde for ambulatorierne at omstille sig til at tage imod akutte patienter. Projektets resultater viser, at de har haft begge dele, siger Sidse-Marie Toubroe, programchef for Steno Diabetes Center Sjælland.
I Køge ser patienterne en diabeteslæge i ambulatoriet samme dag eller dagen efter deres egen læge har ringet til sygehuset. Det kan lade sig gøre, fordi der nu altid er en diabetesvagt i afdelingen. Modtagelsen af patienterne er sat i system, så alle patienter inden for de første dage efter henvisningen til sygehuset får tilbud om at tale med både en læge, diætist og sygeplejerske.
- Vi vil gerne klæde patienterne på til at tage kontrol over deres sygdom ved at lære dem op i diabetes, fortæller Urd Lynge Kielgast.
Samtaler om livet med diabetes
Som en del af opstartsforløbet får patienterne tilbudt samtaler med en sygeplejerske om livet med en kronisk sygdom.
- Min fornemste opgave som diabetessygeplejerske er at hjælpe patienterne til at få diabetes til at fylde mindst muligt i deres liv. Mange har stor skyldfølelse: ”Jeg er en af dem, der ikke dyrker motion, så det er min egen skyld jeg har fået diabetes”. Så tager vi en snak om, hvorfor det ikke er rigtigt, siger sygeplejerske Helle Harboe Niemann fra Diabetesambulatorium på Sjællands Universitetshospital Køge og fortsætter:
- Jeg oplever, at den nye opstart hjælper patienterne til at blive mindre sygeliggjorte, de skal ikke længere iføre sig patienttøj og ligge på en sengestue.
Der er fortsat patienter med nyopdaget diabetes, der bliver indlagt, hvis de er meget dårlige eller ikke kan håndtere sygdommen selv og har brug for ekstra støtte.
Hvert år er der omkring 40-50 voksne, der kommer ind med nydiagnosticeret type 1-diabetes på et af de tre sygehuse i Region Sjælland.

Opstartsforløb for voksne med type 1-diabetes
- Fra 2020 til 2024 har ’opstartsforløb for voksne’ været afprøvet på Sjællands Universitetshospital Køge. Nykøbing Falster Sygehus og Holbæk Sygehus har været med fra 2021. Forløbet er i dag en del af den daglige drift på de tre sygehuse
- Patienterne i forløbet er over 18 år med nyopdaget type 1-diabetes
- Patienterne var i gennemsnit indlagt fire dage i 2018, mens de i 2023 var indlagt knap to dage
- 35% af patienterne med nyopdaget type 1-diabetes havde i 2023 et ambulant opstartsforløb uden indlæggelse
- Projektet er udviklet og drevet i samarbejde med Steno Diabetes Center Sjælland.