Gå til indhold

Første farverige flisevæg i stor kunstudsmykning på fremtidens Sjællands Universitetshospital

En murer er i gang med at sætte farverige håndglaserede keramiske fliser op på muren i det område, hvor Sjællands Universitetshospitals nye indgangsparti kommer til at ligge. Flisevæggen er første skridt i opførelsen af en ny, stor kunstudsmykning af Mette Winckelmann i hjertet af fremtidens universitetshospital i Køge

Mette Winckelmann blev i 2019 vinder af en konkurrence om at stå for det centrale kunstprojekt i forbindelse med byggeriet af fremtidens Sjællands Universitetshospital.

Hendes store kunstværk »JORD LUFT RUM TID« består af i alt 17 vægge med håndglaserede, keramiske fliser i smukke farverige mønstre fra gulv til loft.

Kunstværket er placeret i hospitalets kommende ankomstområde og foyer, dvs. det område, som kommer til at udgøre den nye hovedindgang, når hospitalet er færdigbygget i slutningen af 2026.

- Kunstprojektet har været på tegnebordet siden 2019, og det har været en lang proces hvor farve og ler har skullet finde sin endelige form, som den kommer til udtryk her på den første væg ud af i alt 17, siger Mette Winckelmann.

- Det er spændende at se kunstværket materialisere sig fysisk, i fuld skala og ikke mindst se hvordan det bliver modtaget af brugerne af hospitalet. Der har været fine samtaler med patienter og pårørende, når jeg har været forbi stedet for at måle og arbejde med farverne, og det er mit håb, at værket også i sin afsluttede form vil være vedkommende for de mange ventende og forbipasserende i hospitalsgangen, siger Mette Winckelmann.

 

Smuk forbindelse mellem nyt og eksisterende byggeri

JORD RUM LUFT TID bliver en markant kunstnerisk signatur for det nye hospital og en æstetisk smuk og imødekommende modtagelse af hospitalets mange brugere i kommende hovedindgang.

- Mette Winckelmanns kunstværk er et markant og bygningsintegreret kunstprojekt, som med et overbevisende, sammenhængende greb skaber en tydelig forbindelse mellem det eksisterende byggeri og de nye bygninger på Sjællands Universitetshospital, siger Helle Gaub, projektdirektør og vicedirektør på Sjællands Universitetshospital.

Det endelige farvevalg på otte farver refererer til den eksisterende kunst i det oprindelige hospital fra 1989: Både de vertikale trappetårne og den keramiske vandkunst med hønsene danner grundlag for farvesætningen i udsmykningen. Fire farver stammer fra keramikken samt fire fra de malede trappetårne.

Det samlede kunstværk består af nedslag både indenfor og udendørs. Kunstværket skal efter planen stå færdigt i september 2026.
Sjællands Universitetshospital i Køge vokser sig i disse år tre gange så stort som centrum for den specialiserede behandling i Region Sjælland.

 

FAKTA
Mette Winckelmann

  • Mette Winckelmann, født 1971, er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (1997-2003) og Academy of Art and Design, Bratislava, Slovakiet (1996-97).
  • Hun har udstillet bredt nationalt og internationalt og er repræsenteret på Statens Museum for Kunst, HEART Herning Museum of Contemporary Art, KØS, Museum for Kunst i det Offentlige Rum i Køge og FRAC i Frankrig.
  • Hendes værker er konstruktioner af geometri, mønstre og collager, der folder sig ud i flade og rum.

FAKTA
Kunst i hospitalet

  • Mette Winckelmann blev i 2019 vinder af en konkurrence om at stå for det centrale kunstprojekt i forbindelse med byggeriet af fremtidens Sjællands Universitetshospital.
  • Vinderen blev udpeget af et kunstråd bestående af repræsentanter fra ledelse, patienter og medarbejdere samt kunstfaglige rådgivere fra bl.a. IN SITU og Statens Kunstfond
  • En kunststrategi sigter mod, at kunsten gerne må appellere til patienternes nysgerrighed og skabe eftertænksomme stunder. Og Mette Winckelmanns mønstre og farver indbyder netop til at bevæge sig rundt, lade øjnene gå på opdagelse eller bare reflektere over værket.