Gå til indhold

Ny kraft og energi til karkirurgien i Region Sjælland

En vigtig milepæl, at Region Sjælland nu har en selvstændig Karkirurgisk Afdeling ligesom landets øvrige regioner. Sådan lød meldingen fra regionsrådsformanden, da den nye afdeling blev indviet på SUH.
Foto: Karkirurgisk Afdeling blev indviet den 17. april 2024. Med indvielsen er stien etableret for den nye afdeling, og nu skal den nye ledelse lægge flere sten til.

Fremover skal flere karkirurgiske patienter fra Region Sjælland have deres behandling i den region, de bor i. Hidtil har patienterne hørt under Kardiologisk Afdeling, men nu er der etableret en særskilt Karkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital. Og det vækker glæde hos politikere og på hospitalet.

- Vi har fra politisk side et særligt fokus på og et ønske om, at vi er gode til at behandle de mest almindelige sygdomme i Region Sjælland. Fordi vi ønsker at gøre en forskel for så mange borgere som overhovedet muligt i regionen. Med den nye karkirurgiske afdeling, er vi lidt tættere på, at det ønske går i opfyldelse, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, som bakkes op af sygehusdirektøren fra SUH.

- Det faktum, at vi nu har en selvstændig afdeling vil sikre endnu mere kraft og energi til det karkirurgiske område. Med den kan vi videreudvikle et stærkt fagligt miljø som regionens karkirurgiske funktion og styrke kapaciteten til at udføre flere behandlinger. Det, er vi overbeviste om, vil sikre den bedste behandling til regionens borgere, siger Ricco Dyhr, sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital.

Startskuddet til den nye afdeling gik, da Forretningsudvalget i Region Sjælland tilbage i august 2022 vedtog en handleplan for styrkelse af den karkirurgiske behandling i Region Sjælland. Formålet med handleplanen var at sikre den fortsatte udvikling af specialet i regionen.

Store ambitioner og specialiserede behandlinger

I spidsen for den nye afdeling er chefsygeplejerske Christina Brosbøl Fridh og cheflæge Martin Græbe, der er kommet til fra hospitaler i Region Hovedstaden. De skal nu sammen stå for at tage de næste skridt for det karkirurgiske speciale i Region Sjælland.

- Vi har ambitioner på det her område. Vi vil gøre den karkirurgiske afdeling robust, så vi kan udvikle og udføre flere specialiserede behandlinger på SUH. Og på lidt længere sigt, når vi indvier de nye lokaler på SUH, Køge, er det vores ønske, at vi også kan varetage de akutte behandlinger. Det er en større øvelse, men vi går til opgaven med ildhu og ambitioner, siger Ricco Dyhr.

På Karkirurgisk Afdeling kan patienter få kirurgisk behandling ved sygdomme i pulsårer og blodårer udenfor hjerte og hjerne. For eksempel ved åreknuder eller åreforkalkning, som giver nedsat blodforsyning og cirkulation i eksempelvis benene.