Gå til indhold

PFAS-testcenter på tidligere Korsør Brandskole

Se kontaktoplysninger
Den tidligere brandskole i Korsør huser i dag Danmarks første PFAS-testcenter. Det er Slagelse Kommune, Region Sjælland og Slagelse Brand og Redning, som er gået sammen om det nye testcenter.
Luftfoto af den tidligere brandskole i Korsør, i dag - RESC Rednings- og SikkerhedsCenter.  Foto: RESC Rednings- og SikkerhedsCenter
Luftfoto af den tidligere brandskole i Korsør, i dag - RESC Rednings- og SikkerhedsCenter. Foto: RESC Rednings- og SikkerhedsCenter

Beskrivelse af lokaliteten

Anlægget er et aktivt brandakademi, der i dag er forurenet med PFAS på grund af tidligere brug af skum, der indeholdt betydelige mængder PFAS.

Denne gruppe af forurenende stoffer har fået tilnavnet "evighedskemikalier" på grund af deres persistente egenskaber. Deres egenskaber udfordrer desuden den nuværende praksis for undersøgelse og oprensning af forurenede grunde.

Med udgangspunkt i behovet for tilpasning og udvikling af nye teknologier til både undersøgelse og oprensning af PFAS-forurenede grunde, blev der i 2022 indgået et partnerskab om etablering af det første nationale PFAS-testcenter. PFAS-testcentret blev indviet i maj 2023. 

Partnerskabet består af Slagelse Kommune (grundejer og lokal miljømyndighed), RESC Rednings- og SikkerhedsCenter (det aktive brandakademi på lokaliteten) og Region Sjælland (regional miljømyndighed).

Åbning af PFAS-testcenter i maj 2023. Foto: Region Sjælland
Åbning af PFAS-testcenter i maj 2023. Foto: Region Sjælland

Knudepunkt for viden om PFAS og nye teknologier

PFAS-testcentret skal give virksomheder og forskningsinstitutioner, som udvikler teknologi, der kan opspore og fjerne PFAS, mulighed for at teste, demonstrere og videreudvikle teknologier på en forurenet lokalitet. 

Herudover er det også målet, at testcentret skal skabe rammerne for et bredere samarbejde på tværs af virksomheder, myndigheder og uddannelses- og forskningsinstitutioner om udvikling af nye løsninger. Det er blandt andet muligt at anvende testcentret som led i undervisning i eksempelvis prøvetagningsmetoder. 

En del af Danish Soil Partnership

Som et led i det offentlig-private samarbejde Danish Soil Partnership, har de danske regioner i fællesskab etableret et landsdækkende netværk af testgrunde. Testgrundene fungerer som forsknings- og udviklingsgrunde for universiteter, regioner og private virksomheder.

Læs mere om Danish Soil Partnership og PFAS-testcenteret på den tidligere Korsør Brandskole

For yderligere oplysninger om testcentret kontakt:

Bente Højlund Hyldegaard, chefkonsulent, Regional Udvikling, Region Sjælland.
behyl@regionsjaelland.dk

Kontakt

Adresse

Regional Udvikling

Region Sjælland

Alléen 15

4180 Sorø

Åbningstider

Man-tors: 8.30 - 15.30
Fredag: 8.30 - 15.00
Åben alle hverdage, undtagen hverdage mellem jul og nytår.
Lukket alle helligdage og weekender.

Ring til os

Man-tors: 8.30 - 15.30
Fredag: 8.30 - 15.00Tlf. 57 87 59 04

Tlf. 57 87 59 04