Region Sjælland styrker lægedækningen
Region Sjælland styrker lægedækningen med 12 nye praktiserende læger.
De nye læger tilknyttes flere nye lægeklinikker, som forventes at åbne rundt omkring i regionen i løbet af sommeren 2025.
Regionsrådet har besluttet at oprette lægeklinikker i følgende kommuner:
- Vordingborg
- Næstved
- Holbæk
- Lejre
- Roskilde
Vi starter i de fem kommuner. Forventningen er, at vi i de kommende år skal etablere endnu flere ekstra lægeklinikker i regionen.
Hvorfor styrket lægedækning?
Initiativet med en styrket lægedækning er en del af Region Sjællands indsats for at styrke adgangen til praktiserende læger i hele regionen.
Det skal sikre, at borgerne i endnu højere grad kan få hjælp til deres sundhed tæt på hjemmet, og at der kommer flere læger, hvor borgerne er mest syge.

Bliv praktiserende læge i Region Sjælland
Region Sjælland tilbyder dig flere muligheder for at blive praktiserende læge eller arbejde i en lægepraksis.
Du kan leje dig ind i en licensklinik, arbejde i en regionsdrevet praksis eller få støtte til at overtage en eksisterende klinik.
Det giver fleksible muligheder, uanset om du ønsker fast praksis eller vil afprøve faget.
Læs mere om de forskellige muligheder for en almen praksis i Region Sjælland
Ansættelse i nye klinikker
Hvilke opgaver udføres i klinikkerne?
Klinikkerne tilbyder samme sundhedstilbud, som til de borgere, der er tilknyttet en almindelig lægepraksis.
Hvem ansætter personalet i klinikken?
Region Sjælland står for at ansætte personalet.
Hvem er min arbejdsgiver?
Som læge, sygeplejerske eller lægesekretær vil du være ansat i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland. Dit primære arbejdssted vil være i klinikken på klinikkens faste adresse.
Hvor præcis kommer klinikkerne til at ligge?
Klinikkerne kommer til at ligge i de byer/områder, som er angivet i de forskellige stillingsannoncer. Den eksakte postadresse er endnu ukendt.
Hvad er mine arbejdstider?
Arbejdstiderne er 30 eller 37 timer, inkl. frokostpause. Arbejdet foregår i dagtimerne mellem kl. 8-16 med 1-2 dage, hvor åbningstiden er udvidet. Du har fri i weekender og på helligdage.
Hvad får jeg i løn?
Løn- og ansættelsesforhold vil være i henhold til gældende overenskomst.
Hvor mange patienter forventes der i klinikken?
Klinikken starter uden patienter, men der kan tilknyttes mellem 1600 og 2700 patienter per praktiserende læge, der er ansat i klinikken.
Hvornår kan jeg blive patient i de nye klinikker?
Vi forventer, at klinikkerne står færdig til sommer. Herefter kan patienter tilmelde sig klinikken. Hvis du flytter eller skal vælge ny læge, kan du skifte gratis. Har du allerede en læge, koster det i de fleste tilfælde 40 kroner at skifte til en af de nye klinikker.
Hvad er det for en klinik, jeg bliver en del af?
Nogle af de nye lægeklinikker forventes Region Sjælland selv at drive. Region Sjælland driver i forvejen lægeklinik i Nakskov, Kalundborg og Odsherred, også kaldet Nærklinikker.
Læs mere om de enkelte lægeklinikker
Hvor skal de nye klinikker ligge?
De skal ligge i Holbæk Kommune, Vordingborg Kommune, Næstved Kommune, Roskilde Kommune og Lejre Kommune. De præcise placeringer er endnu ikke afklaret.
FAQ - Licensklinikker og Nærklinikker
En licensklinik er en lægeklinik, som en almen mediciner lejer sig ind i for at afprøve tilværelsen som selvstændig praktiserende læge. Lægen lejer klinikken af regionen og undgår dermed omkostninger forbundet med opbygning og etablering af klinikken.
Lægen har eget CVR-nummer og yder-nummer og driver klinikken i samarbejde med et team af klinikpersonale, som er ansat af Region Sjælland.
En licensklinik er normeret til én praktiserende læge. Hvis klinikken står ubemandet med læge i op til maksimalt tre sammenhængende måneder, ændrer klinikken automatisk status til en nærklinik, hvor Region Sjælland står for hele driften.
Lægen i en licensklinik er garanteret at kunne overtage driften af klinikken, hvis vedkommende får lyst til at blive selvstændig praktiserende læge.
Folketinget har som en del af sundhedsreformen afsat 24 millioner kroner til etableringen af ti licensklinikker på landsplan.
I Region Sjælland etableres to klinikker, hver med en kapacitet – én i Næstved By og én i Vordingborg By – for at styrke lægedækningen i området.
En nærklinik er en regionsklinik, som er etableret og drives af Region Sjælland. Alle ansatte i klinikken – læger og klinikpersonale – er ansat af Region Sjælland.
En nærklinik er typisk normeret med 1-3 læger med det nødvendige klinikpersonale. Der er altid en læge til stede i klinikkens åbningstid
Det er Region Sjællands opgave at sikre, at der er en god lægedækning i regionen. Når det i et område ikke er muligt at afsætte yder-numre til praktiserende læger, bliver tilbud om at åbne klinik sendt i offentligt udbud.
Hvis der ikke findes nogen aftagere til yder-nummeret, kan regionen oprette en nærklinik for at sikre lægedækningen.
Den største forskel er, at lægen i en licensklinik er selvstændigt erhvervsdrivende og har en kontrakt om at drive virksomhed med og i regionen, hvorimod lægen i en nærklinik er ansat af Region Sjælland og udelukkende skal opfylde betingelserne i sin ansættelseskontrakt.
Både licens- og nærklinikkerne tilbyder samme sundhedstilbud, som til de borgere, der er tilknyttet en almindelig lægepraksis.
Licensklinik: Region Sjælland ansætter ved etablering af licensklinikkerne en sygeplejerske og en sekretær, som licenslægen har personaleansvaret for. Lægen er ikke ansat af regionen, men driver klinikken efter overenskomstens bestemmelser.
Nærklinik: Region Sjælland ansætter al klinikpersonale, inkl. læge(r), og regionen har personaleansvaret.
Licensklinik: Som sygeplejerske eller lægesekretær vil du være ansat i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland. Dit primære arbejdssted vil være i klinikken på klinikkens faste adresse.
Nærklinik: Som læge, sygeplejerske eller lægesekretær vil du være ansat i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland. Dit primære arbejdssted vil være i klinikken på klinikkens faste adresse. Der bliver også etableret nærklinikker på nogle af regionens sygehuse. Her vil du blive ansat på sygehuset.
Licensklinik: Lægen i klinikken, når det handler om den daglige drift. Ansættelsesforhold skal du afklare med Det Nære Sundhedsvæsen.
Nærklinik: Praksismanageren
Klinikkerne kommer til at ligge i de byer/områder, som er angivet i de forskellige stillingsannoncer. Ikke alle adresser er kendt endnu.
Licensklinikker
- Vordingborg: Sankelmarksvej 10
- Næstved: Bataljonsvej 3
Nærklinikker
- Næstved: Næstved sygehus, Ringstedvej 61
- Præstø: Adresse ukendt
- Lolland: Søllested
- Holbæk Vest: Adresse ukendt
Nej, du vil som udgangspunkt ikke komme til at arbejde på flere lokationer. Du bliver ansat i én specifik licens- eller nærklinik. Hvis du selv har ønske om det, kan du godt blive tilknyttet flere klinikker, eHospitalet eller Lægevagten, som alle tilhører Det Nære Sundhedsvæsen.
Licensklinik: Ved etableringen er der 1 læge, 1 sygeplejerske og 1 sekretær.
Nærklinik: 1-3 læger, 1 praksismanager/sygeplejerske og 1 sekretær.
Ved opstart af den respektive klinik er der tale om en 0-kapacitetsklinik.
Normeringen på sigt er:
Licensklinik: 1 læge med op til 1.600-2.700 patienter
Nærklinik: 1-3 læger, hver med 1.600-2.700 patienter
Licensklinik: Ja – lægen kan til enhver tid købe klinikken fri af regionen.
Nærklinik: Ja – nærklinikker er principielt altid til salg på markedsvilkår.
Sygeplejerske: At ledelsen overgår til Det Nære sundhedsvæsen og praksismanager vil blive nærmeste leder
Lægesekretær: At ledelsen overgår til Det Nære Sundhedsvæsen, og praksismanager vil blive nærmeste leder.
Sygeplejerske: Så ophører din ansættelse i regionen, og du vil kunne blive ansat hos den læge som overtager praksis, hvis I begge ønsker dette.
Lægesekretær: Så ophører din ansættelse i regionen, og du vil kunne blive ansat hos den læge som overtager praksis, hvis I begge ønsker dette.
Overordnet søger regionen altid at tilpasse personale efter det behov, der er i praksis og patientgrundlaget. Hvis en klinik ikke længere er i regionens hænder, har regionen ingen beføjelser overfor personalet.
Licensklinik: For sygeplejerske eller lægesekretær gælder det ugentlige timeantal, der fremgår af din ansættelseskontrakt.
Nærklinik: Læge(r) samt sygeplejerske eller lægesekretær er alle ansat på op til 37 timer ugentligt. 1-3 læger, hver med 1.600-2.700 patienter
Arbejdstiderne er deltid eller 37 timer, inkl. frokostpause. Arbejdet foregår i dagtimerne mellem kl. 8-16 med 1-2 dage, hvor åbningstiden er udvidet. Du har fri i weekender og på helligdage. Ved planlægning af den enkelte praksis, vil ønsker om deltid forsøges imødekommet, dog med hensyn til klinikkens åbningstider.
Licensklinik: Nej
Nærklinik: Nej
Løn- og ansættelsesforhold vil være i henhold til gældende overenskomst, og for læger er der aftalt en zone inddeling. Der kan ikke forhandles yderligere tillæg eller andre goder.
Transport sker efter de normale betingelser og vilkår i den personlige skatteindberetning. Der ydes ikke særskilt tilskud til transport til og fra arbejde.
Regionen kan ikke stille bolig eller overnatning til rådighed.
I licensklinikken: Der aftales en kontraktperiode på maks. fem år.
I nærklinikken: Nej – du er ansat på funktionærlignende vilkår, og så længe du har din autorisation, kan du søge ansættelse.
Pressemeddelelser
Kontakt
Adresse
Det Gode Lægeliv
Region Sjælland
Det Nære Sundhedsvæsen
Alléen 15
4180 Sorø
Ring til os
Skriv til os
Opdateret fredag den 16. maj 2025