Telemedicinske løsninger, support og logistik
Telemedicinske løsninger
Fælles telemedicinsk infrastruktur og it-løsninger skal sikre en sammenhæng i behandlingen af borgere med svær KOL.
En national udbredelse af TeleKOL kræver en fælles infrastruktur i hele landet. På vegne af alle 98 kommuner og 5 regioner står Fælles Udbud af Telemedicin (FUT) for udbudsprocesser for telemedicinsk infrastruktur og it-løsninger for netop at understøtte at målet realiseres. Den telemedicinske infrastruktur er en landsdækkende platform, hvor de borgerrettede og de medarbejderrettede telemedicinske løsninger bindes sammen.
Den fælles telemedicinske infrastruktur vil gøre det lettere at sikre sammenhængen i de systemer, der bruges i borgerens behandling, pleje og omsorg. Det skaber et fundament for god kommunikation mellem borgeren og den sundhedsfaglige medarbejder, en sammenhængende indsats og samarbejde på tværs af kommuner og regioner, hvor borgeren er i centrum.
TeleKit og Service, Support og Logistik
Når en borger er henvist og visiteret til TeleKOL vil den monitoreringsansvarlige tage kontakt til borgeren med henblik på at sætte forløbet i gang og bestille udstyr som skal udleveres til borgeren
I Landsdel Sjælland har den tværsektorielle styregruppe besluttet at TeleKOL skal basere sig på et fælles og ensartet koncept i forhold til det TeleKit/udstyr, som skal udleveres til borgerne, herunder den service, logistik, support og administration, som knytter sig til at have udstyret hjemme hos borgeren.
Der er lavet en rammeaftale om løbende bestilling af TeleKit til borgere, der er 100% sat op til at understøtte TeleKOL – og løbende kan sende det retur når det ikke længere skal være ude hos borgeren.
Der er etableret et Helpdesk/Support, der skal imødekomme de udfordringer borgeren kan møde i dagligdagen. Som hovedregel kontakter borgeren den monitoreringsansvarlige sygeplejerske ved tekniske problemer eller sygdomsrelateret spørgsmål. Den monitoreringsansvarlige sygeplejerske kan hente rådgivning fra Kompetencecenteret for lungesygdomme, hvis nødvendigt.
I de tilfælde hvor de tekniske udfordringer ikke kan løses, vil leverandøren af udstyret bliver inddraget. Hvis support sagen medfører at TeleKit’et ikke kan bringes i orden uden at håndtere det fysisk, så bestiller sygeplejersken en ombytning eller hvad der er det mest hensigtsmæssige i den konkrete sag hos leverandøren.
Borgeren får udleveret et Telekit, som er det telemedicinske udstyr i TeleKOL. Telekittet indeholder en skærm, taske, cover, måleudstyr i form af en saturationssmåler samt en selvhjælpsplan. Derudover kan borgeren efter bestilling få udleveret vægt, termometer, mobil bredbåndsmoden og blodtryksmåler, hvis borgeren ikke selv har adgang til disse. Med TeleKOL får borgeren en grundig oplæring i at anvende Telekittet.
Kontakt
Adresse
TeleKOL
IT Projekthuset
Nørregade 54
4100 Ringsted
Ring til os
Skriv til os
Øvrig information
Programleder:
Erik Arne Melbye - emelb@regionsjaelland.dk
Daglig leder, Kompetencecenter for lungesygdom:
Marianne Neerup Andersen - mnan@regionsjaelland.dk
Opdateret onsdag den 29. mar. 2023