Gå til indhold

Forord af Sundhedssamarbejdsudvalget

Borgerne i Region Sjælland skal opleve et sammenhængende og kompetent sundhedsvæsen. Det er der et stærkt ønske om med denne sundhedsaftale. Det gælder forløb på tværs af sygehus, kommune eller egen læge.

Samarbejdet om borgernes sundhed bygger på de centrale værdier fra den forrige sundhedsaftale for 2019-2023. Vi ønsker at mindske uligheden i sundhed og målrette indsatsen.

Visionen for Sundhedsaftalen 2024-2027 er fortsat ”Fælles med borgeren om bedre sundhed”.

Vores ambition er, at borgerne i Region Sjælland med Sundhedsaftalen for 2024-2027 oplever et robust og fremtidssikret tværsektorielt samarbejde.

Det skal resultere i sammenhængende patientforløb af høj kvalitet. Det forudsætter trygge overgange mellem sektorerne ved indlæggelse og udskrivelse, hvor ingen borgere ”falder mellem to stole”. Det kræver et fælles fokus på udfordringerne i sundhedsvæsenet, som for eksempel personalemangel, demografisk udvikling og ulighed i sundhed.

Sundhedsklynger og Sundhedssamarbejdsudvalg

I 2022 blev både Sundhedssamarbejdsudvalg og Sundhedsklynger etableret omkring hvert akutsygehus. Sundhedssamarbejdsudvalget og klyngerne skal styrke forebyggelse, kvalitet og omstilling til det nære sundhedsvæsen både inden for somatik og psykiatri.

Formålet er, at borgeren oplever øget sammenhæng og nærhed i sundhedsvæsenets tilbud på tværs af kommune, sygehuse og egen læge.

Sundhedssamarbejdsudvalget sætter med Sundhedsaftalen rammer og retning for samarbejdet mellem sundhedsvæsenets parter.

Sundhedsklyngerne vil i denne aftaleperiode få en særlig opgave med at iværksætte indsatser. Klyngernes ejerskab til og involvering i arbejdet med Sundhedsaftalen er afgørende. Derfor vil Sundhedssamarbejdsudvalget samarbejde tæt med klyngerne og lægge stor vægt på deres input og indsatser.

Målgrupper, mål og vision for Sundhedsaftalen

I Region Sjælland er der en stigning i:

  • Børn og unge med mentale trivselsudfordringer
  • Sårbare ældre
  • Borgere med kroniske eller langvarige sygdomme
  • Voksne med psykisk sygdom.

Det er alle grupper, der har brug for behandling, pleje, terapi eller andre tilbud, uanset om det er på sygehusene, hos egen læge eller i kommunerne.

Med baggrund i udfordringerne for ovenstående målgrupper gælder de fire fælles kommunale-regionale mål fra den sidste sundhedsaftale fortsat:

  • Fælles om borgerens livsudfordringer
  • Tryghed og mestring i eget hjem
  • Effektiv forebyggelse – sunde borgere
  • Mental sundhed og psykisk trivsel.

Vi vil arbejde for at føre visionen ”Fælles med borgeren om bedre sundhed” ud i livet, og for at indfri de fælles kommunale-regionale mål. Vi vil gennem databaseret arbejde sikre, at de initiativer, vi sætter i gang, alle bidrager til at nå de fælles mål.

Det er således intentionen, at principper og indhold fra tidligere sundhedsaftaleperioder videreføres som ramme for Sundhedsaftalen 2024- 2027. Vi vil fortsætte med at implementere dér, hvor vi ikke er nået i mål – og vi skal tænke nyt, hvor det er relevant.

Vi skal løfte i flok for at fremme et visionært fremtidssikret sundhedsvæsen, og alle skal tage del i ansvaret. Vi bygger videre på det gode samarbejde i vores sundhedsvæsen, som blev tydeligt under covid-19. Det skal medvirke til at mindske ulighed i sundhed og behandlingstilbud.

På vegne af Sundhedssamarbejdsudvalget, (underskrevet af)

Heino Knudsen
Formand for Sundhedssamarbejdsudvalget
Regionsrådsformand

og

Pernille Beckmann
Næstformand for Sundhedssamarbejdsudvalget
Borgmester i Greve Kommune

Kontakt

Adresse

Region Sjælland

Det Nære Sundhedsvæsen

Alléen 15

4180 Sorø

Ring til os

Tlf. 57 87 57 87

Tlf. 57 87 57 87