Gå til indhold

Lægers mavefornemmelse

Forskning i den diagnostiske proces

Du kan se en film om forskningsprojektet her.

Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Kræft er en ret sjælden sygdom i almen praksis, da en praktiserende læge ser 8-12 nye kræfttilfælde om året. Derimod er kropslige tegn, der kan være symptomer på kræft, meget hyppig i almen praksis. Lægens diagnostiske udfordring består således i at afgøre, hvornår alment forekommende kropslige tegn og fornemmelser, såsom træthed, vægttab og appetitløshed, skal rejse lægens mistanke om kræft, og hvornår de skal betragtes som udtryk for normale kropslige udtryk og fornemmelser.

I Danmark har nationale kræftpakker det seneste årti sat fokus på tidlig diagnostik af kræft ved bl.a. at implementere kliniske guidelines til kræftudredning i almen praksis. Flere studier hævder, at en nutidig biomedicinske kultur præget af regulativer og guidelines betyder, at lægers kliniske ræsonnement i større grad bygger på standardiseret viden og i mindre grad bygger på erfaringsbaseret ”tavs viden” og ”mavefornemmelse for sygdom”. Andre studier har påpeget, at det nutidige fokus på tidlig diagnostik af kræft udtrykt i kræftpakker og sundhedskampagner kan medføre en særlig form for sygdomssensibilisering, som gør det sværere for befolkningen at skelne mellem det normale og det patologiske.

Antropologisk forskningsprojekt

I juni 2017 blev det to-årige post. doc. forskningsprojekt ”Lægers mistanke om kræft – en antropologisk undersøgelse af kræftudredningen i dansk almen praksis” igangsat. Projektet blev gennemført af postdoc pg antropolog Benedikte Møller Kristensen.

Det er projektets tese, at et nutidigt politisk og biomedicinsk fokus på tidlig diagnostik af kræft og regulering af kræftdiagnostik medfører nye former for diagnostisk usikkerhed, som også sensibiliserer alment praktiserende lægers kliniske blik og hermed danner grobund for nye former for ”tavs viden” og såkaldt ”mavefornemmelse for kræft”.

Forskningsprojektets overordnede formål er at etablere ny viden om, hvordan alment praktiserende lægers mistanke om kræft etableres i den diagnostiske proces og formes af de sociokulturelle kontekster og den biomedicinske kultur, som omgiver dansk almen praksis.
Gennem forskellige antropologiske forskningsmetoder skal forskningsprojektet afdække følgende tre forskningsspørgsmål:

  • Hvordan etableres lægens mavefornemmelse i den diagnostiske proces i dansk almen praksis, herunder hvad er det i det kliniske møde, som vækker eller svækker lægens mistanke om kræft
  • Hvad betyder samspillet mellem læge og patient for, om lægens mistanke om kræft vækkes, forstærkes eller svækkes?
  • Hvordan anvender alment praktiserende læger sundhedsstyrelsens vejledninger for kræftdiagnostik i deres kliniske arbejde, herunder hvilken rolle spiller ovenstående vejledninger for, om lægers mistanke om kræft vækkes, forstærkes eller svækkes?

Projektet blev afsluttet sommeren 2020. Oxford Universitet har vist interesse for forskningsprojektet, hvorfor Benedikte Møller Kristensen sammen med professor Rikke Sand Andersen, SDU, tidligere Aarhus Universitet har gennemført den kvalitative undersøgelse af lægers mavefornemmelse for diagnostisk i en engelsk kontekst.

Du kan læse hele forskningsoplægget her.

Kontakt

Adresse

Region Sjælland

Det Nære Sundhedsvæsen

Alléen 15

4180 Sorø

Ring til os

Tlf. 57 87 57 87

Tlf. 57 87 57 87