Tandlæge
Unge fra 16 til og med 21 år har ret til gratis tandpleje. Du vælger selv, om du vil fortsætte i den kommunale tandpleje, gå til en privat tandlæge, der samarbejder med kommunen, eller benytte en anden kommunes tandklinik. Uanset, hvad du vælger, er tandplejen gratis.
Når du fylder 22 år, ophører den gratis ordning. Du overgår da til voksentandpleje og skal selv betale en del af regningen. Du vil modtage flere oplysninger fra den kommunale tandpleje, når du ikke længere kan få gratis tandbehandling.
Har du spørgsmål, så kontakt den kommune tandpleje i din kommune eller spørg på tandlægeklinikken.
Når du er fyldt 22 år, har du ret til tilskud til visse ydelser hos tandlæger med overenskomst med regionerne. Det offentlige yder tilskud til bl.a.:
- Regelmæssige tandeftersyn
- Tandrensning og forebyggelse
- Behandling af tandkødsbetændelse og paradentose
- Fyldninger og rodbehandlinger
- Tandudtrækning under lokalbedøvelse
Hvis behandlingen forventes at koste over 2.500 kr. (efter fradrag af offentligt tilskud), skal tandlægen give dig et skriftligt prisoverslag.
Du vælger selv, hvilken tandlæge, du ønsker at benytte – både som ung, der er fyldt 16 år, og som voksen.
Du kan frit vælge blandt alle privatpraktiserende tandlæger i Danmark, som har en overenskomst med regionerne (dvs. har et ydernummer). Det er kun disse tandlæger, hvor du kan få tilskud til behandlingen.
Ønsker du at skifte tandlæge, kan du gøre det når som helst. Hvis du er under 22 år og flytter til en ny kommune, bør du kontakte din nye kommune for at sikre, at din tandpleje fortsætter uden afbrydelse.
Når du er over 18 år skal du selv betale for undersøgelser og behandling hos en tandlæge, men du får tilskud fra det offentlige til en række behandlinger:
- Undersøgelse
- Forebyggelse af huller (caries)
- Tandkødsbetændelse (gingivitis)
- Rodbehandlinger
- Tandudtrækning under lokalbedøvelse
Hvis en behandling vil koste over 2.500 kroner, når tilskuddet fra det offentlige er trukket fra, så skal tandlægen tilbyde et skriftligt overslag på prisen.
Du kan søge om økonomisk støtte til tandbehandling, hvis du har varige tandproblemer som følge af visse sygdomme eller behandlinger. Dette sker via den særlige tilskudsordning i Sundhedslovens §166.
Du kan søge tilskud, hvis du f.eks. har:
- fået strålebehandling grundet kræft mod hoved og/eller hals
- Sjøgrens syndrom
- fået helkropsbestråling før knoglemarvstransplantation
- kronisk graft-versus-host-sygdom (GvHD)
- fået behandling med radioaktivt jod
- modtaget kemoterapi, immunterapi eller hormonbehandling
- en sjælden, medfødt sygdom, der påvirker tænder, mund eller kæber
Du kan også søge om tilskud fra 1. juli 2025, hvis du er
- i behandling med psykofarmaka af typen tricykliske antidepressiva
- patienter i behandling med psykofarmaka for svær psykisk sygdom
Har du en sjælden sygdom, en medfødt tandudviklingsforstyrrelse eller komplekse tandproblemer, kan du blive henvist til Regionstandplejen i Region Sjælland.
Her tilbydes højt specialiseret behandling, som planlægges og udføres af tandlæger med særlige kompetencer – ofte i samarbejde med andre sundhedsfaglige specialister.
Læs mere om mulighederne og henvisning til Regionstandplejen
Har du brug for hjælp, kan du kontakte din tandlæge, din kommune eller Regionstandplejen i Region Sjælland.
Opdateret onsdag den 21. maj 2025