Grøn Fremtid 2035
Klimaforandringerne er en global udfordring, der rammer alle dele af vores samfund, direkte eller indirekte. Sundhedsvæsnet er ansvarligt for 6% af Danmarks samlede CO2-udledning. Som en del af det danske sundhedsvæsen har Region Sjælland både ansvar for og potentiale til at føre an i den grønne omstilling.
Med strategien Grøn Fremtid 2035 tager Region Sjælland ansvar for den grønne omstilling og forpligter sig på at reducere sin CO₂-udledning med 50 % i 2035 i forhold til 2022. Strategien samler vision, roadmap og handlinger i én fælles ramme og er en invitation til samarbejde, ansvar og grøn innovation.
Læs strategien på linket herunder
Grøn Fremtid 2035 - En 10-årig strategi for grøn omstilling i Region Sjælland
Herunder kan du se en kort videopræsentation af strategien
Mål og Pejlemærker
Region Sjællands klimamål er klare og ambitiøse – og handler ikke kun om CO₂-reduktion. Strategien bygger på fem politisk besluttede pejlemærker, der skal sikre resultater på klima, miljø, økonomi og socialt ansvar.
Roadmap for Region Sjællands klimaindsats
Vejen mod CO₂-reduktion er udstukket med et roadmap, som fordeler reduktionsansvar på otte områder – fra medicin til transport. Roadmappet gør det muligt løbende at måle og følge fremdriften frem mod 2035.
Strategien som dynamisk værktøj
Grøn Fremtid 2035 er ikke statisk. Den justeres løbende via klimahandleplaner og lokale grønne aftaler, så vi altid agerer på ny viden og teknologi. Strategien skaber sammenhæng mellem målsætninger, implementering og ansvar.
Den sammenhængende strategi
Grøn Fremtid 2035 er mere end summen af dens dele. Strategien samler visioner, metoder og værktøjer i én helhed og gør grøn omstilling til en integreret del af Region Sjællands drift og beslutninger – med plads til samarbejde, skalering og dataunderstøttelse.
Tidligere klimaplaner
Mindre CO2 og mere genanvendelse
Det danske sundhedsvæsen står samlet set for 6% af den samlede CO2-udledning i Danmark. Region Sjællands Klimaplan 2023-2024 har fokus på at nedbringe den CO2-udledning og det ressourceforbrug, som organisationens egen drift står for.
Tre pejlemærker for Klimaplan 2023-2024:
- Kerneydelsens kvalitet skal fastholdes, imens vi gennemfører den grønne omstilling.
- Ressourcer til den grønne omstilling bruges, hvor der er handlerum, og hvor der skabes størst effekt.
- Medarbejderne er Region Sjællands største aktiv. Initiativer, der giver medarbejderen lyst til at agere bæredygtigt, er helt nødvendige og har en særlig styrke.
Klimaplanen bygger på de tre temaer:
- Indkøb, affald og cirkulær økonomi
- Grøn transport
- Energi- og klimavenlige bygninger
Grøn transport og bæredygtig energi
2021 blev det besluttet igangsætte arbejdet med en klimahandlingsplan og klimaregnskab for Region Sjælland som virksomhed.
Planen skulle sikre, at Region Sjælland, gennem fokuserede indsatser på udvalgte områder, nåede sine klimamålsætninger. Det blev til Region Sjællands første klimaplan; Klimahandlingsplan 2022.
Fokus i Klimahandlingsplan 2022 var på:
- Grøn transport gennem omstilling af bilflåden samt reduceret tjenestekørsel
- En ny indkøbspolitik med fokus på CO2-reduktioner ved indkøb
- Øget sortering og bedre genanvendelse af affald, særligt plast
- Bæredygtig varme og grøn strøm
- Vild natur og øget biodiversitet på regionens matrikler
Læs Region Sjælland Klimahandlingsplan 2022
Kontakt
Adresse
Region Sjælland
Regional Enhed for Grøn Omstilling
Fælledvej 2F, Stuen
4200 Slagelse
Se kort
Find vej på Slagelse SygehusRing til os
Jesper Lambert Nielsen | Enhedschef
Skriv til os