Skip to content

Hjem igen efter en benamputation

Se kontaktoplysninger
Når du er kommet hjem igen efter at have fået amputeret dit ben, er der mange ting som er anderledes og som du pludselig skal gøre på en anden måde eller som du i starten skal have hjælp til.

Her på siden har vi lavet en liste over emner, som kan hjælpe dig godt videre i den første tid. Mangler du svar på noget eller har du brug for hjælp eller vejledning, er du velkommen til at kontakte ViRSA (se kontakt oplysninger nederst på siden).

Vigtige punkter i den første tid hjemme

Få hjælp hos kommunen

  • Sygepleje i kommunen

  • Akut hjemmesygepleje

  • Hjemmehjælp og hjemmepleje

 

Mere info følger

Genoptræning med eller uden protese?

Når du er kommet hjem, vil den kommunale fysioterapeut tage kontakt til dig, hvis der er udarbejdet en genoptræningsplan på sygehuset.

Fysioterapeuten vil sammen med dig, lave en plan for din genoptræning. Her skal I bl.a. snakke om, hvad du ønsker for dit liv, hvordan dit liv var inden amputationen (arbejde, sport og fritidsaktiviteter), hvad du gerne vil kunne, men også om du vil have glæde af at bruge en benprotese.

Dit genoptræningsforløb kan både være rettet mod et liv uden protese og et liv med protese. Vurderer fysioterapeuten sammen med dig, at du har potentiale til at genoptræne hen imod protese og gangfunktion, vil h*n hjælpe dig med at kontakte en bandagist. OBS: Der er frit valg af bandagist.

Se de bandagister som findes på www.danskebandagister.dk.

Om en protese er et godt valg for dig, afhænger blandt andet af din fysik og dit engagement og det er vigtigt at huske, at en protese ikke er den rigtige løsning for alle. Det er krævende at lære at gå med en benprotese, og det tager tid. Et godt alternativ til en protese er en kørestol. Den kommunale genoptræning hjælper dig med øvelser til, hvordan du får hverdagen med en kørestol til at fungere.

Proteser er kropsbårne hjælpemidler, som bevilges af kommunen på baggrund af en ansøgning (link til serviceloves paragraf om hjælpemidler). Fysioterapeuten og bandagisten kan hjælpe dig med ansøgningen. Bliver du bevilget en protese, vil kommunen ofte bede om at der bliver indhentet tilbud fra flere bandagister, inden den kan sættes i produktion.

Fysioterapeuten og bandagisten kan hjælpe dig med, at ansøge om en protese ved din kommune (via www.borger.dk ).

Bandagisten kan tale med dig om forskellige typer af proteser. Bandagisten vil så spørge ind til din hverdag inden amputationen, dit hjem og dine egne forventninger til eventuelt at få en protese. Alt dette for, at I sammen kan finde den bedste løsning til dig. Bandagisten vil fremadrettet være den person, som vil hjælpe dig, hvis du får problemer med protesen. 

Det er vigtigt at du får et godt forhold til bandagisten, og at i får oparbejdet en god relation. Fortæl gerne bandagisten om dit liv inden amputationen, hvad der er vigtigt for dig og hvad du forventer af en protese. Jo mere bandagisten ved om dig, jo nemmere er det at vejlede dig i protesevalget. Valg af bandagist kan lidt sammenlignes med valg af læge, og oplever du at relationen ikke er som du ønsker, så tal med bandagisten eller bandagistfirmaet om det. 

Kontakt

Adresse

Holbæk Sygehus

Forskningens Hus

ViRSA

Sofievej 13

4300 Holbæk

Se kort

Find vej

Ring til os