Skip to content

Urinvejsinfektion

Urinvejsinfektion er betændelse i blæren (blærebetændelse) og ses hyppigt hos kvinder.

Blærebetændelse ses også hyppigt under graviditet, hos ældre kvinder ved nedsunken livmoder og sårbar skedeslimhinde samt hos ældre mænd ved forstørret blærehalskirtel.

Hvis man har sten i urinvejene eller hvis man har et urinvejskateter ses blærebetændelse meget hyppigt. I sjældne tilfælde kan infektionen i blæren  udvikle sig til nyrebækkenbetændelse og evt. blodforgiftning. En blærebetændelse er som regel overstået i løbet af et par dage.

Hvad er symptomerne?

​​De hyppigste symptomer ved blærebetændelse er at det  svier og brænder, når man lader vandet og at man føler en hyppig trang til at lade vandet uden at der kommer ret meget urin. Der kan være let feber. Urinen kan være uklar, plumret og lugte grimt. Der kan også forekomme blod i urinen. Ved nyrebækkenbetændelse ses de samme symptomer som ved blærebetændelse, feberen er dog typisk højere, der kan forekomme kulderystelser, smerter i siden og eller i ryggen ud for det betændte nyrebækken, kvalme og opkastninger.

Hvad​ er de væsentligste årsager?

Blærebetændelse skyldes de bakterier, vi har i tarmen eller lige omkring urinrørets munding (i skridtet). Bakterierne kan komme op i blæren gennem urinrøret. Der er altså ikke tale om egentlig smitte (person til person).

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen stiller typisk diagnosen ud fra symptomerne. I visse tilfælde kan det være relevant, at lægen undersøger urinen evt. ved at dyrke urinen, for at finde ud af hvilken type bakterier, der er årsag til infektionen. 

Hvordan behandles urinvejsinfektion?

Ved urinvejsinfektion er det vigtigt, at indtage rigeligt med væske. Urinvejsinfektion kan derudover behandles med antibiotika, hvor sulfamethizol eller pivmecillinam typisk anvendes.

Ved nyrebækkenbetændelse, kan det være nødvendigt at give antibiotika direkte ind i blodet, hvilket kræver sygehusindlæggelse. Ukompliceret blærebetændelse hos yngre kvinder behandles i tre dage, andre patienter behandles i en til to uger. Fund af bakterier i urin uden symptomer skal vanligvis ikke behandles. 

Kan du forebygge urinvejsinfektion?

Piger skal tørre sig forfra og bagud ved toiletbesøg, for derved at undgå at føre bakterier fra afføringen op i urinrøret. 

Kvinder, som ofte får blærebetændelse, bør drikke meget væske for at få skyllet blæren og urinrøret godt igennem og tømme blæren så vidt muligt ved vandladning. Hos kvinder, som ofte får blærebetændelse efter samleje, kan det hjælpe at lade vandet lige efter samlejet. 

Hvornår bør man søge læge?

Lægen bør kontaktes hvis der ikke er bedring efter 4-5 dage, eller hvis ny urinvejsinfektion hurtigt opstår efter endt behandling. Desuden hvis der er tegn på nyrebækkenbetændelse eller hvis tilstand forværres. Lægen bør altid kontaktes med det samme ved mistanke om urinvejsinfektion hos børn, gravide, ældre, mænd og yngre kvinder med urinvejsdefekter.

Dagpleje/institution/Skole

Barnet kan komme i dagpleje/institution/skole når evt. feber er over og barnet i øvrigt har det godt.