Skip to content

Ondt i ørerne - mellemørebetændelse

Ved akut mellemørebetændelse er der betændelse i slimhinden i mellemøret. Slimhinden danner væske, der får trykket i mellemøret til at stige, hvilket giver smerter.
Illustration af sygt barn i sengen og far med medicin

Det er en af de hyppigste infektioner hos børn og optræder specielt hos børn under tre år. Sygdommen kan dog også ses hos større børn og voksne. Akut mellemørebetændelse er en godartet sygdom, der hos fire ud af fem patienter går over af sig selv i løbet af 2-3 døgn.

Hvad er symptomerne?
De hyppigste symptomer er smerter og trykken i øret. Normalt starter smerterne om natten. Barnet kan tage sig til øret, er uroligt og har skrigeture. Der kan desuden være feber og nedsat hørelse på øret med betændelse. Hvis trommehinden sprænger, er der blodigt eller pusholdigt flod fra øret. Barnets smerter bliver som regel hurtigt bedre.

Hvad er de væsentligste årsager?
Akut mellemørebetændelse optræder ofte i forbindelse med  forkølelse, og sygdommen skyldes oftest  virus, der ikke kan behandles med antibiotika. Mellemørebetændelse kan også skyldes forskellige bakterier, der i visse tilfælde behandles med antibiotika

Hvordan stiller lægen diagnosen?
Diagnosen stilles typisk alene på baggrund af symptomerne, da disse ofte er meget karakteristiske for tilstanden. Lægen kan vælge, at lægen undersøger trommehinden med en ørekikkert (otoskop). I de typiske tilfælde vil trommehinden være meget rød og frembulende.

Hvis der er gået hul på trommehinden, vil der være pusholdigt øreflod i øregangen. I disse tilfælde kan læge nogle gange vælge at pode fra sekretet for at finde en eventuel sygdomsfremkaldende bakterie. De børn der har fået stillet diagnosen mellemørebetændelse af læge, børn kontrolleres hos egen læge med otoskop og evt. trykmåling af mellemøret (tympanometri) 6 uger efter endt behandling.

Hvordan behandles akut mellemørebetændelse?
Mellemørebetændelse behandles først og fremmest ved at lindre ved at give smertestillende medicin fx. paracetamol, der kan købes i håndkøb.  Paracetamol findes som tabletter, mikstur og stikpiller. Slimhinde-sammentrækkende næsespray eller saltvandsnæsespray/-dråber kan lette luftpassagen i næsen og dermed lindre smerterne, men har ingen effekt på selve sygdomsforløbet.

Elevering af hovedgærdet eller sidde oprejst kan lindre smerten.

Antibiotisk behandling skal kun gives, hvis øresmerterne varer mere end to dage, hvis der indtræder akut sprængning af trommehinden, hvis barnet har dræn i øerne, hvis barnet er under 6 måneder, eller hvis barnets almene tilstand bliver særlig dårlig. Almindelig penicillin vælges som første valg. 

Hvad kan man selv gøre for at undgå af få akut mellemørebetændelse?
Undgå rygning i hjemmet. Tobaksrøg øger risikoen for mellemørebetændelse betydeligt. Det skyldes, at tobaksrøg lammer de små fimrehår i slimhinden, der transporterer slimen væk.

God hygiejne i hjemmet, dvs. hyppig vask af hænder, legetøj og dørhåndtag. Om muligt bør brugen af sut undgås

Hvornår bør man søge læge?
Lægen bør kontaktes hvis

  • Smerterne ikke lindres af den smertestillende behandling
  • Smerterne ikke aftager i løbet af 2-3 døgn
  • Antibiotikabehandlingen ikke fører til bedring
  • Barnet bliver tiltagende dårligere
  • Det flyder fra ørene i mere end 2 døgn
  • Barnet har dræn i ørerne
  • Barnet er under 6 måneder
  • Barnet under 2 år har dobbeltsidig infektion eller høj feber og påvirket almen tilstand
Dagpleje/institution/skole
Barnet kan komme i dagpleje/institution/skole, når det ikke har svækket almen tilstand eller feber over 38 grader. Eventuel flåd fra ørerne smitter ikke mere end almindeligt grønt næseflod ved forkølelse.

Hvis barnet passes i vuggestue og har hyppige tilfælde af akut mellemørebetændelse, må det overvejes at flytte barnet til dagpleje, da dette reducerer smitterisikoen betydeligt.