SkipToMain.AriaLabel

Ondt i halsen (halsbetændelse)

Oftest skyldes halsbetændelse virus, knapt så ofte er det bakterier der er årsag til halsbetændelsen. Betændelsen opstår i de to mandler, der sidder i halsen og i området mellem mandlerne.
Illustration af syg kvinde der ligger i sengen

Ved spørgsmål vedrørende COVID-19 symptomer henvises til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Læs mere her

Halsbetændelse er en meget almindelig sygdom som de fleste har haft flere gange. Det er især børn og unge, der får halsbetændelse, og det er særlig hyppigt i vinterhalvåret og foråret. Tilstanden går ofte over af sig selv i løbet af 3-7 dage, og kræver ofte ikke behandling med antibiotika.

Hvad er symptomerne?

De typiske symptomer er synkebesvær og smerter i halsen. Mandlerne bliver hævede og røde, eventuelt med hvide belægninger. Der kan forekomme feber, forstørret lymfeknuder kan mærkes på  ydersiden af halsen og dårlig ånde.

Hvad er de væsentligste årsager?

Halsbetændelse skyldes oftest forskellige former for virus, typisk forkølelsesvirus, der ikke kan behandles med antibiotika. I sjældne tilfælde, kan det være det virus, der giver kyssesyge (mononukleose), som er årsagen. Hvis det drejer sig om mononukleose, kan der gå længere tid, inden man bliver rask. Hos hver tredje person skyldes halsbetændelsen bakterier, der kan behandles med antibiotika.

I sjældne tilfælde kan halsbetændelse med bakterier give nogle komplikationer. Det kan være skarlagensfeber eller en byld i halsen. Dette  viser sig ofte  ved stærke smerter i den ene side af halsen, og at du måske ikke kan gabe op.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen halsbetændelse stilles typisk på baggrund af symptomerne. Lægen kan vælge at undersøge halsen. Hvis der er belægninger, kan det være relevant at pode med en vatpind fra mandlerne eller tage en blodprøve for at måle infektionstal.

Hvordan behandles halsbetændelsen?

Hvis halsbetændelse skyldes virus, skal man ikke behandles med antibiotika. Halsbetændelsen vil så gå over af sig selv i løbet af 3 – 7 dage

Halsbetændelse behandles først og fremmest, hos både børn og voksne, ved at få ro og hvile så længe du er syg. Du må gerne drikke rigeligt væske, særligt kolde og varme drikke eller is og suppe kan lindre. Symptomerne kan lindres ved brug af  smertestillende og febernedsættende medicin ( fx paracetamol der kan fås i håndkøb). Blød kost og sugetabletter kan også lindre. Rygning og tobaksrøg bør undgås. 

Hvis halsbetændelsen skyldes bakterier, hæmolytiske gruppe A streptokokker, kan man behandle med antibiotika. Penicillin er første valg. Det er individuelt, hvor længe man behandles med antibiotika.

Undgå at blive smittet og at smitte andre

Risikoen for at få halsbetændelse kan mindskes ved at undgå, at få de virus og bakterier, der kan give halsbetændelse i munden eller i næsen. Dette gøres bedst ved hyppigt at vaske hænder.

Ved hoste eller nys, bør dette gøres i et engangslommetørklæde, der kan smides væk bagefter eller i dit ærme. Det mindsker sandsynligheden for at smitte andre. Undgå at hoste ud i luften eller direkte imod andre.

Ved halsbetændelse, som skyldes virus, kan du smitte andre fra døgnet før symptomerne sætter ind til ca. 5 døgn efter udbrud.​

Hvis du kommer i behandling med antibiotika på grund af en bakteriel halsbetændelse, kan du smitte andre i op til 2 dage efter, at du er kommet i behandling.

Hvornår bør man søge læge?

Lægen bør kontaktes, hvis der ikke er bedring efter 3 dage. Hvis man føler sig særlig sløj eller medtaget, kan lægen kontaktes inden 3 dage. 

Hvis børn smittes, bør lægen kontaktes, hvis symptomerne har varet over 2 dage og barnet har feber, eller hvis barnet har vejrtrækningsbesvær, virker medtaget  eller ikke spiser og drikker.

Dagpleje/daginstitution/skole

Barnet kan komme i dagpleje, institution eller skole, når feberen er ovre, og barnet i øvrigt har det godt og ikke længere er medtaget.

Hvis der gives antibiotika, så smitter barnet indtil 2 dage efter påbegyndt antibiotikabehandling