Bihulebetændelse

Hvad er bihulebetændelse?
Bihulebetændelse er betændelse i de hulrum, som findes i ansigtsskelettet omkring næsen.
Disse hulrum kaldes pandehulerne, kæbehulerne, sibenshulerne og kilebenshulerne. Hver enkelt bihule munder ud i et hul ind til næsen, hvor slim fra bihulerne kan løbe ud i næsen. Tilstanden starter ofte i forbindelse med en forkølelse, hvor slimhinderne i næsen og bihulerne er hævede og irriterede, hvorved det naturlige afløb af slim hæmmes, og betændelse kan opstå. Bihulebetændelse er mest almindelig blandt voksne, hyppigst hos kvinder og sjældent hos børn. Tilstanden går i over halvdelen af tilfældene over af sig selv efter 8 til 14 dage.
Hvad er symptomerne?
De mest almindelige symptomer er ansigtssmerter over den betændte bihule, dvs. smerter i panden, under øjnene eller ved næsen. Smerterne kan stråle for eksempel ned i tænderne i overkæben og kan føles som tandpine. Hovedpine kan også forekomme. Smerterne forværres, når man bøjer hovedet forover. Ved kraftig bihulebetændelse kan der også være feber og undertiden hævelse over bihulen. Der kan flyde gult slim fra næsen. Næsen kan føles tæt, uden der egentlig er slim, man nyser hyppigt, og lugtesansen kan være nedsat. Stemmen kan også forandre sig.
Hvad er de væsentligste årsager?
Bihulebetændelse optræder ofte i forbindelse med forkølelse, og sygdommen skyldes oftest virus, der ikke kan behandles med antibiotika. Bihulebetændelse kan også skyldes bakterier, der i visse tilfælde behandles med antibiotika.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Lægen undersøger, om smerterne forværres, når man trykker på området over bihulen, eller når man bøjer hovedet forover. Eventuelt kan lægen tage blodprøver for at se, om der er betændelse.
Ved kraftig betændelse i bihulerne vil ørelægen i nogle tilfælde vælge at punktere bihulen for at få betændelsen ud og sende prøver af betændelsen til laboratoriet, som undersøger, om der er bakterier i.
Hvordan kan bihulebetændelse behandles?
Bihulebetændelse behandles først og fremmest ved at lindre smerterne ved at tage smertestillende medicin, for eksempel paracetamol, der kan købes i håndkøb. Næsedråber/-spray, i højst 10 sammenhængende dage, kan også afhjælpe sygdommen.
Næseskylning med lunkent saltvand flere gange om ugen kan også afhjælpe symptomerne. Det virker lindrende at sove med hovedet højt, for eksempel med en ekstra hovedpude, og undgå rygning/tobaksrøg.
Ved længerevarende bihulebetændelse med bakterier, eller ved forværring, kan lægen vælge at behandle med antibiotika. Penicillin er første valg.
Undgå at blive smitte og at smitte andre
Bihulebetændelse er ikke særlig smitsomt i sig selv, men de virus, som kan give forkølelse, er smitsomme, og den bedste forebyggelse er at vaske hænderne hyppigt og at undgå at gnide sig i øjnene og pille sig i næsen. Host og nys bør ske i engangslommetørklæde eller i ærmet.
Hvornår bør lægen kontaktes?
Lægen bør kontaktes, hvis der ikke er effekt af næsedråbe/-spray inden for én uge, eller tilstanden forværres.
Dagpleje/institution/skole
Barnet kan komme i dagpleje/institution/skole, når det ikke har svækket almen tilstand eller feber over 38 grader.
Opdateret tirsdag den 16. maj 2023