Skip to content

Almindelig forkølelse, halsirritation og hoste

Forkølelse er den mest almindelige infektionssygdom. Den rammer alle mennesker i alle aldre, men hyppigst børn. Sygdommen skyldes virus og skal ikke behandles med antibiotika.
Illustration af syg mor og barn i seng

Ved spørgsmål vedrørende COVID-19 symptomer henvises til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Læs mere her

​Forkølelse er en plagsom sygdom, men ikke farlig og går normalt over af sig selv i løbet af en uges tid Forkølelse forekommer hyppigst om vinteren, da vi opholder os tættere sammen indendørs og dermed øges smitterisikoen. Hoste opstår typisk i forbindelse med forkølelse. Typisk vil hosten går over af sig selv.

Symptomer

Symptomer ved forkølelse er flod fra næsen, først klart og tynd, efter hånden tykt og gulligt. Man nyser og det ”klør” i næsen. Desuden kan man have tab af lugte- og smagssans.

Der kan være irritation i slimhinderne i halsen, det kan gør ondt, man kan føler sig tør i halsen og man kan hoste. Infektionen kan også være i luftrøret og de mindre luftveje og give hoste og besværet vejrtrækning. Dette ses især hos mindre børn, som også kan få høj feber.

Hvad er de væsentligste årsager?

Sygdommen skyldes virus og skal ikke behandles med antibiotika.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Lægen stiller diagnosen ud fra symptomerne. I visse tilfælde kan lægen vælge at fortage yderligere undersøgelse nærmere fx ved at lytte på lungerne(lungestetoskopi) og måle infektionstal. Det er dog ikke nødvendigt, at opsøge læge ved almindelige forkølelser.

Hvordan kan sygdommen behandles?

Der findes ikke noget medicin der virker mod forkølelse. Symptomerne kan lindres ved brug af smertestillende og febernedsættende medicin (fx paracetamol), sove med hovedet højt og brug af næsedråber/-spray i maksimalt 10 dage.

Hostestillende midler kan anvendes til natten. Det er vigtigt, at indtage rigeligt med væske særligt ved feber. Varme eller kolde drikke kan virke lindrende på en irriteret hals. Børn kan med fordel sove i kølige rum. Det er individuelt hvad der lindrer bedst, så man må gøre sine egne erfaringer.

Man kan som hovedregel forsætte sin almindelige dagligdag, men man skal regne med at blive lidt hurtigere udtrættet. Meget hård fysisk træning samt rygning og tobaksrøg, bør nok undgås.

Undgå at blive smittet og smitte andre

God håndhygiejne er vigtig og brug af engangslommetørklæder. Ved host eller nysen bør dette gøres i engangslommetørklæder eller i ærmet. Undgå at pille næse. Om muligt undgå at komme for tæt på personer med forkølelse. Der er ikke klart holdepunkt for at kuldepåvirkning udløser forkølelse.

Ofte går der 1-7 dage før man er smittet til symptomerne opstår. Man kan smitte andre fra døgnet før symptomerne sætter ind til ca. 5 døgn efter udbrud.
Kilde: Sundhedsstyrelsen, 2013. Smitsomme sygdomme hos børn og unge​.

Hvornår skal man kontakte lægen?

Det er oftest ikke nødvendigt at kontakte lægen da mange kender symptomerne. Ved ondt i halsen, hoste eller man føler sig mere syg end vanligt i over 2 uger, kan man kontakte lægen. Lægen bør altid kontaktes hvis man har vejrtrækningsbesvær eller bliver dårligere og udvikler feber.

Ved børn bør lægen kontaktes, hvis de ikke indtager mad og drikke, har høj feber gennem flere dage, får vejrtrækningsbesvære eller har langvarig hosteanfald hvor barnet bliver udmattet eller får dårlig ansigtskulør.

Dagpleje/institution/skole

Barnet kan komme i dagpleje/institution/skole når evt. feber er over og barnet i øvrigt har det godt.