​Virtuelt win-win for patienter med knæsmerter

​Nyt forskningsprojekt med træning over skærm skal reducere ventelister og forbedre livskvaliteten.

Hjemmet bliver rammen om træningen for patienterne i forskningsprojektet.

Fysioterapeuterne og Ortopædkirurgisk Afdeling på Næstved, Slagelse, Ringsted sygehuse (NSR) er gået sammen om et nyt forskningsprojekt, der skal komme patienter med slidgigt i knæene til gode og samtidig reducere den store venteliste, som COVID-19 har været med til at skabe.

- Vi tilbyder patienterne at træne sammen med en fysioterapeut over skærmen i stedet for at skulle tage turen til sygehuset til en session her. Vi kan gennemføre de virtuelle sessioner med op til otte patienter på samme tid, og vi håber at kunne opnå de samme resultater som ved traditionel behandling, siger forskningsleder på NSR, professor Søren Thorgaard Skou.

Et af de resultater er at udsætte behovet for eller reducere antallet af operationer, for erfaringsmæssigt kan fysisk træning mod slidgigt ofte være et godt alternativ til en operation. Dertil kommer udsigten til gevinst i kampen mod at reducere ventelisten.

- Netop nu har vi omkring 600 patienter på venteliste til undersøgelse og eventuel operation for slidgigt i knæet her på NSR, som er størst på dette område i Region Sjælland, fortæller ledende overlæge Henrik Vilsner, Ortopædkirugisk Afdeling.

Otte uger
Patienterne er blevet henvist til undersøgelse på Ortopædkirurgisk Afdeling via de praktiserende læger, og i første omgang får 300 af dem tilbudt en screening og en vurdering hos en fysioterapeut. Her bliver det afgjort, om de skal sendes videre til kirurgen, eller om det nye tilbud vil være en bedre løsning.

- I alt strækker det virtuelle tilbud sig over otte uger inklusive målinger og interviews, og der indgår 12 træningssessioner og to uddannelsessessioner, siger Søren Thorgaard Skou, som på sigt kan se muligheder for at udvide den virtuelle behandling til også at kunne hjælpe patienter med andre sygdomme.

- Hvis det viser sig at fungere, kan man forestille sig lignende tilbud til f.eks. patienter med lunge- og hjertesygdomme, lyder det fra forskningslederen.

Patienter motiver hinanden
Projektet går i gang i denne uge med de første patienter, og sygehuset står klar med tablets til de patienter, der gerne vil være med, men måske ikke lige er klædt på til det på computersiden.

- Vi har mini iPads, som vi låner ud i forbindelse med projektet, og vi tilbyder også teknisk assistance til dem, der måske lige skal hjælpes i gang. Mange af patienterne er jo lidt oppe i årene, og selv om mange ældre faktisk har styr på teknologien, kan vi godt møde nogle, for hvem det kniber lidt. Her sætter vi så den nødvendige tid af til at hjælpe, hvis de ønsker at deltage, siger Søren Thorgaard Skou.

- Og jeg ved fra andre sammenhænge, at det kan være en fordel, når en træningsgruppe er blandet rent aldersmæssigt. I vores projekt kan patienterne se og tale med hinanden under øvelserne, og det virker inspirerende og motiverende. Når en patient på 44 er lige ved at give op i en øvelse, men kan se, at hende på 85 stadig klør på, sker der ofte det, at den unge eller yngre bider tænderne lidt mere sammen og gennemfører programmet.

Tekst: Gert Ellegaard, Koncern Kommunikation og Presse
Foto: Jørn Ungstrup, GLA:D
        Colourbox

Min Sundhedsplatform