Søg
 

​Tre generationer samlet på Næstved Sygehus 

– i dag fylder den ældste af dem 80 år

 
 

I 40 år fotograferede hun de levende og de døde på Næstved Sygehus – og meget andet. Nu runder Kirsten Lundgren Beck 80 år.

Tre generationer_web.jpg 
80-årige Kirsten Lundgren Beck tilbage på Næstved Sygehus med sit barnebarn Benjamin Beck og sin søn Nikolaj Beck, der til dagligt arbejder operationsassistent på sygehuset. Foto: Maja Normann, @Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse​

Tre generationer var for nylig samlet på Næstved Sygehus. Ikke fordi nogen af dem var syge. Men fordi et par af dem deler samme lidenskab: Nemlig at fotografere. 

80-årige Kirsten Lundgren Beck var i 40 år ansat som fotograf på sygehuset – og da der for nylig var familiedag på sygehuset, var det en oplagt mulighed at tage barnebarnet og kameraet under armen. 18-årige Benjamin Beck deler nemlig samme lidenskab for foto som sin farmor.

Og da hans far Nikolaj Beck arbejder som operationsassistent på sygehuset lå det lige for.
- Det var fedt, for han brænder for at fotografere. Han har set sin farmor fotografere en masse ting, og han gør, hvad han kan for at kunne blive fotograf, fortæller Nikolaj Beck.

Selvom han ikke selv havde et kamera under armen, var det en stor oplevelse for Nikolaj Beck at være der sammen med både mor og søn på familiedagen.

- Det var sjovt, hvor mange, der genkendte hende, selvom det er 15 år siden hun har været ansat. Flere sygeplejersker genkendte hende med det samme, fortæller han.

Har fotograferet alt fra nyfødte til obduktioner
Og det er måske ikke så mærkeligt. For 80-årige Kirsten Lundgren Beck har været vidt omkring med sit kamera de 40 år hun var ansat som fotograf på Næstved Sygehus.   
Her har hun taget billeder af bryllupper – også sølv- og guldbryllupper, fødsler, øjne, tænder, kæber, operationer, patientfotograferinger til journaler, billeder af sygehuset fra skorstenen og fra helikopter. Billeder fra obduktioner og endda billeder for kriminalpolitiet.
- Det har været et rigtig, rigtig dejligt job, fortæller Kirsten Lundgren Beck.

Og så har hun fulgt udviklingen på Næstved Sygehus tæt. Blandt andet etableringen af stråleterapien i Næstved, hvor hun fangede den første håndværker, der satte en pind i jorden. Siden fulgte hun byggeriet med kameraet til første patient kom over dørtærsklen.
-Jeg stod på den samme sten hver dag og tog et foto af byggeriet, og jeg fik lov til at fotografere den første patient, der kom igennem. 

Før, der var noget, der hed digitale fotos, arbejdede Kirsten Lundgren Beck med den første fremkaldermaskine på røntgen-afdelingen – og mange år senere var hun selv oppe at slukke den sidste fremkaldermaskine, fordi sygehuset gik over til digital fotografering. 

Lånte skyllekar p​å skadestuen til at fremkalde billeder
Men inden da måtte hun tænke kreativt, når de store billeder, der stadig hænger på røntgen-afdelingen, skulle fremkaldes.
- Vi havde ikke nogen skyllekar, der var store nok, så vi måtte på skadestuen og låne nogle store skyllekar til brandsår for at kunne fremkalde dem, fortæller Kirsten Lundgreb Beck og griner.

Arbejdet som fotograf på sygehuset er i dag ikke det samme som dengang. Så hun håber, barnebarnet finder et andet sted at slå sig løs, og det glæder hende, at han er blevet bidt af fotografiet. 
-Jeg synes det er fint, og han har overtaget noget af mit udstyr og kommer og roder mine skuffer igennem, og snupper det, han kan bruge, det er jeg glad for.

Udstyret blev da også flittigt brugt på familiedagen, fortæller 18-årige Benjamin Beck:
-Det var en fed oplevelse og sjovt at se, hvordan tingene bliver gjort og at se nogle af sygehuset faciliteter. Det var en hyggelig dag.

I denne uge får han måske mulighed for at skyde lidt flere gode billeder. Her skal familien nemlig samles og fejre Kirsten Lundgren Becks 80-års fødselsdag. Og det passer hende ikke helt at skulle lægge kameraet.
-Så skal jeg sidde stille og kan ikke rejse mig og gå med mit apparat. Det er det værste, lyder det muntert fra Kirsten Lundgren Beck.

Link til denne side:

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk