Søg
 

​Joan lytter til patienterne
på Slagelse Sygehus

 
 

 

Joan blev frivillig hos Røde Kors som patientstøtte på Slagelse Sygehus, da hun gik på pension efter mange års arbejde som frisør. Hun er så vant til at tale med mennesker, at hun med glæde går rundt på Slagelse Sygehus’ patientstuer et par timer to gange om måneden og tilbringer tid med de indlagte patienter, der har lyst til lidt selskab.

 
Joan er ikke alene i patientstøttegruppen – de er en hel gruppe af frivillige, og de mødes altid på Mary’s Plads forud for en vagt. I en sofa der matcher de frivilliges bluser i Røde Kors’ karismatiske røde farve sidder Joan med de to frivillige, Bente og Birte og hyggesnakker lidt. Denne eftermiddag er det de tre, der går rundt til patienterne.
 
Ensomhed på sengestuerne nedbringes
Det kan for nogle patienter være ensomt at ligge på et sygehus – særligt hvis ikke de får besøg af venner og familie. Derfor bliver der sat stor pris på de frivilliges indsats, for det er rart for patienterne at tale med nogle, der har god tid. ”Plejepersonalet har ofte ikke tid til at høre historier, om dengang en patients familiemedlemmer deltog i krigen i 1864. Dér udfylder de frivillige et behov, og selv en kort samtale gør noget godt for patienterne”, fortæller Joan. Og det gør ikke noget, hvis en frivillig kun når at tilbringe tid med en eller to patienter på en vagt, for det essentielle er, at det for patienten opleves som kvalitetstid. ”Nogle patienter ved ikke altid, hvad de skal snakke om, men inden man ser sig om, er der gået 20 minutter”, uddyber Birte. De er alle tre enige om, at en god snak om alt mellem himmel og jord kan være lige så godt som medicin - både for patienterne og for de frivillige.
 
Det handler om at lytte
Ude på sengestuerne er der denne eftermiddag adskillelige patienter, der gerne vil have besøg af Joan. Hun drejer ind på en stue på Sengeafsnittet for Ældresygdomme, hvor en mandlig patient sidder i sengen og drikker en kop kakao. Han vil meget gerne tale med Joan, der først lige skal høre, om hans kakao er god. Patienten er helt tilfreds – også med den mad han har fået under sin indlæggelse, siger han. Men det der for alvor fylder i hans tanker er, at han skal flytte, når han bliver udskrevet fra sygehuset. Han fortæller Joan om det sted, han har fået en ældrebolig – hun kender det tilfældigvis. Det skal nok blive et godt sted at komme hen, bliver de enige om.
         
En anden patient har af et familiemedlem fået en imponerende flot buket blomster, som Joan hurtigt lægger mærke til til stor glæde for patienten. Hun taler med patienterne om det nære men også om det svære. Hun fortæller, at nogle patienter har vanskeligt ved at tale med deres pårørende om de mere tunge emner såsom sygdom. Der er det i nogle tilfælde lettere at tale med Joan eller en af de andre frivillige, der ikke er tæt på patienterne og ikke kender deres situation på forhånd. Andre bruger Joans samvær som et friskt pust væk fra en måske svær situation, hvor de kan få lov at tage et afbræk fra deres sygdom. Måske vil de tale lidt om vejret; måske har de en spændende livshistorie, de vil dele. For Joan er emnet underordnet; hun er der jo for at lytte.

Loyale frivillige
Det er 8 år siden, at Joan begyndte som patientstøtte på Slagelse Sygehus, og i dag er hun selv koordinator på projektet. I sin tid hørte hun om projektet fra den tidligere aktivitetsleder på patientstøtte-projektet, som hun gik til glaskunst med. Der er dog ikke så mange ben i at være koordinator ifølge Joan, da de frivillige er så rutinerede, at det kører af sig selv. Lige nu er der 14 frivillige tilknyttet som patientstøtte på sengestuerne, og der er altid plads til flere i truppen.
 
Patientstøtteordningen er både tilstede på Slagelse Sygehus og på Næstved Sygehus.
Har du lyst til at blive frivillig, kan du kontakte Dil Bredholt, frivillighedskoordinator ved Næstved og Slagelse Sygehus på tlf.nr.: 24 96 98 81, mail: madbr@regionsjaelland.dk

 
Læs også om Røde Kors’ andre patientstøttende frivilligjob på Slagelse Sygehus på www.slagelse.drk.dk
 
Link til denne side:

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk