​Covid-19 påvirker også dem, der står i 2. række

​Mette Øgaard har været jordemoder i 18 år, hvoraf hun har tilbragt de sidste otte år på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Selv med 18 år i branchen, så står Mette i en situation, hun og hendes kollegaer ikke har stået i før.

Der er masser af grin og smil på kontoret, hvor jordemødrene kan få sig et velfortjent hvil. Dagen byder umiddelbart kun på få fødende, så der er god tid til at koordinere og overlevere opgaver. Netop koordinationen af opgaver har fyldt meget under covid-beredskabet. Den største udfordring er nemlig ikke at overholde retningslinjer og restriktioner, men derimod at få det hele til at passe sammen og skabe gode relationer til de fødende.

- Jeg har ikke følt mig nervøs for at blive smittet. Som jordemoder står vi naturligvis ikke i første række, men Covid-19 påvirker stadig vores hverdag på flere områder Det er f.eks. enormt vigtigt at skabe tryghed hos de fødende, men alle de her restriktioner vanskeliggøre det en hel del. Vi skal bl.a. foretage nogle af vores snakke med de gravide over telefonen, og der har man simpelthen ikke samme mulighed for at skabe en god og tryg relation til dem, fortæller Mette Øgaard.

Det billede kan ledende overjordemoder, Trine Lind, godt genkende:

- Det med at skabe en tæt kontakt til en fødende handler jo også meget om kropssprog og at kunne se ansigtsudtryk osv. Det giver jo nogle udfordringer for personalet og selvfølgelig for vores fødende. Det fylder meget for personalet, at vi hele tiden skal sætte en mur op.

Covid-beredskabet påvirker også arbejdsmængden på afdelingen. Blandt andet har Mor/barn-afsnittet udlånt flere sygeplejersker ud til de afsnit på sygehuset, som passer covid-patienter.

- Det betyder jo, at resten af personalegruppen får mere travlt, men det har de faktisk taget rigtig fint. Vi har også været præget af, at der har været personale, der har været nødt til at være hjemme, hvilket der jo kan være mange grunde til. Det kræver et kæmpe arbejde for vores skemalæggere og vores ledere. Og personalet skal jo tåle at blive omlagt og blive længere tid på arbejde, men generelt er stemningen god, siger Trine Lind.

Det påvirker bredt
Der er så mange samarbejdsflader på et akutsygehus, at det mærkes bredt, når enkelte afsnit er særligt presset, og det er særligt de afsnit, hvor belastningen er størst, der giver efterdønninger ud i resten af sygehuset.

- Vi kan godt mærke, når f.eks. vores intensivafsnit er presset på kapaciteten, som de jo selvfølgelig har været fra tid til anden de sidste år. Det er faktisk mest i samarbejdsfladerne med de mest udsatte afsnit, at vi mærker presset på vores sygehuse, siger Mette Øgaard.

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk