Søg
 

Morfin og smertecocktail

Metoder til medicinsk smertelindring, når du skal føde, er eksempelvis morfin eller smertecocktail.

​​​Morfin​

Morfin anvendes i den første indledende del af fødselsforløbet, hvor du kan være begyndende forpint og/eller trænger til at slappe af og eventuelt sove nogle timer.

Morfin virker ved at påvirke hjernens smerteopfattelse og har også en sløvende, og dermed afslappende effekt. Det kan give en pause og derefter gøre veernes arbejde mere effektivt, således at livmodermunden kan åbne sig hurtigere.

Morfin gives som en indsprøjtning i låret. Virkningen begynder efter cirka 20 minutter og varer 2-4 timer. Derfor skal du være indlagt for at hvilke i minimum 3 timer.

Medicinen gives ikke, hvis fødslen forventes inden for de næste fire timer.


​Bivirkninger​

​Morfinen kan give dig kvalme, svimmelhed og eventuelt opkastning og i sjældne tilfælde hudkløe. Fødes barnet før virkningen af morfinen er aftaget hos mor, kan det få et medikament, der ophæver morfinens virkning. Morfinen kan gøre dit barn lidt mere sløvt i begyndelsen, og det kan påvirke sutteevnen.

Smertecocktail

Hvis du har behov for at hvile eller sove, og endnu ikke er særlig langt i fødslen, kan du få en cocktail af smertelindrende, vehæmmende og afslappende medicin til at hvile på.

Den gives til gravide med ukomplicerede graviditet, der er til termin.

​Bivirkninge​r

​Der er ingen bivirkninger for barnet.​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
16.05.18
Opdateret
29.10.19
Link til denne side: