
Fra venstre til højre: Professor i multisygdom, Anne Frølich, projektleder og professor i neurologi, Nasrin Asgari og professor i fysioterapi, Søren Thorgaard Skou – alle fra Slagelse Sygehus. Foto: Thurid van Steenwijk.
IMAGINE står for ’IMmune AGing in ChronIc NEurological disease: Mechanisms and Therapeutic options’. På dansk: ’Aldring af immunsystemet ved neurologisk sygdom: mekanismer og behandling’.
5-årigt projekt med ny teknologi og høje ambitioner
I Region Sjælland lever seks ud af ti borgere over 16 år med en kronisk sygdom som eksempelvis diabetes, hjertesygdom og lungesygdommen KOL. Fire ud af ti borgere har såkaldt multisygdom, dvs. mere end én kronisk sygdom. Også i resten af landet og internationalt er kronisk sygdom en udbredt udfordring; ikke mindst fordi den gennemsnitlige levealder stiger, og det betyder, at flere mennesker får flere aldersrelaterede kroniske sygdomme på én gang.
Fra september 2021 og fem år frem vil projektets
forskere undersøge i alt 300 syge borgere og 200 raske fra
Region Sjælland for at blive klogere på, i hvilket omfang niveauet af immunforsvarets signalproteiner er påvirket ved multisygdom og aldring. Forskerne vil hertil undersøge patienter med multipel sklerose og Alzheimers sygdom, hvoraf nogle også har andre kroniske sygdomme som
hjerte-kar-sygdom, lungesygdommen KOL og diabetes, med en relativ ny teknologi til billeddannelse af nervecellerne på øjets nethinde og synsnerven. Metoden hedder optisk kohærenstomografi (OCT) og fungerer som ”et vindue til hjernen” og nogle af dens sygdomme.
Ny viden om, forebyggelse og behandling af kronisk sygdom
Projektet vil udvikle ny viden om udvikling, forebyggelse og behandling af kronisk sygdom gennem studier af aldring af immunsystemet, billeddiagnostik af synsnerven, fysisk aktivitet og patientinvolvering. Projektet ledes af professor i neurologi Nasrin Asgari i samarbejde med professor i multisygdom Anne Frølich og professor i fysioterapi Søren Thorgaard Skou – alle fra Slagelse Sygehus. Desuden medvirker to professorer fra Syddansk Universitet, to gæsteprofessorer fra udlandet samt to ph.d.-studerende og to forskere i postdoc-stillinger på Slagelse Sygehus.
For de fleste patienter med en eller flere kroniske sygdomme er der kun udsigt til, at helbredet bliver dårligere med alderen. Formålet med IMAGINE-projektet er ultimativt at øge livskvaliteten og forebygge psykosociale konsekvenser hos patienter med én eller flere kroniske sygdomme.
Fysisk træning som behandlingsmulighed
Forskningsprojektet vil også undersøge, hvorvidt inflammatorisk aktivitet afspejler udvikling og forværring af sygdommene sklerose og demens og om fysisk træning kan medføre en reduktion i niveauerne af inflammatoriske signalproteiner. Projektets patienter vil således også deltage i et randomiseret kontrolleret forsøg med individuelt tilpassede træningsprogrammer, der har til formål at undersøge effekten af træning på deres sygdom.
Læs om den tværfaglige forskningsenhed
PROgrez under Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi, der har til formål at skabe bedre rehabilitering, behandling, træningsprogrammer og diagnosticering.