Søg
 

Synsnervebetændelse - Projektet

Tidlig diagnostik af sklerose hos patienter med synsnervebetændelse: nye metoder og biomarkører 

Samarbejde: Neurologi, Øjenafdeling, Klinisk Immunologi, Neurobiologi, Praktiserende øjenlæger. Internationalt samarbejde.
 
Synsnervebetændelse eller opticusneuritis (ON) er en betændelsestilstand af synsnerven, der kan medføre nedsat syn eller blindhed p.g.a ødelæggelse af isoleringsmateriale omkring nerven (myelinskeden) og nervefibre. ON kan forekomme som en isoleret episode eller som et led i sygdommen multipel sklerose (MS). MS er en kronisk, invaliderende sygdom i centralnervesystemet, der ofte rammer yngre personer. Der findes ingen god behandling af ON. Binyrebarkhormon kan i nogle tilfælde forkorte det akutte forløb. Det kliniske spektrum af synsnervebetændelse er blevet udvidet i løbet af de sidste to årtier.
 
Opdagelsen af nye biomarkører i kombination med nye billeddannelses-teknikker af synsnerven og øjets nethinde har drevet denne udvikling. Vi har i en befolkningsundersøgelse vurderet markører for ON og MS, vores resultater bidrager til at give ny indsigt i sygdomsprocesser og kan medvirke til at forudsige udviklingen af MS. Forudsigelse af senere udvikling af MS hos patienter med det første tilfælde af ON vil muliggøre tidlig start af behandling og dermed kunne forebygge senfølger af MS.
 
Projektet har det overordnede formål at bidrage til forebyggelse og bedre patientforløb.
 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
25.11.20
Opdateret
26.10.21
Link til denne side:
Andre sider under Center for Neurologisk forskning
 

 Visitkortvælger