Søg
 

Brystløft og brystreduktion efter stort vægttab

Læs om brystløft og formindskelse af brystet efter stort vægttab.

Formål
Efter et større vægttab kan brysterne komme til at hænge. Formålet med operationen er at fjerne det overskydende hud fra brystet. Hvis brysterne har et stort volumen, er det nødvendigt at mindske bryststørrelsen for at sikre et holdbart resultat.


Hvis du er syg
Hvis du er syg skal du kontakte os hurtigst muligt - så vi kan finde en anden dag.


Forudsætninger for operationen

 • Vægttab >15 BMI-point 
 • BMI <30
 • ​Stabil vægt i minimum 6 måneder
 • Fysiske gener fra løs hud på bryst
 • Hvis du har fået lavet en gastric bypass operation, skal der være gået minimum 24 måneder fra operationen.
 • Du skal opfylde Sundhedsstyrelsens kriterier for operationen
 • Du må ikke have andre væsentlige sygdomme, der kan øge risiko ved operation
 • Du skal være vurderet egnet ved forundersøgelsen
 • Hvis du er 40 år eller derover, skal du have lavet en mammografi inden operationen for at udelukke ondartede knuder i brysterne.

   


Rygning
Rygning øger risikoen for komplikationer og et dårligt resultat. Du skal ophøre totalt med rygning, fra du bliver skrevet op til operation til mindst 2-3 uger efter operationen. Du må gerne anvende nikotinerstatning, eksempelvis tyggegummi eller plaster.


Forundersøgelse
Dagen før operationen kommer du ind på afdelingen til en forundersøgelse og bliver indlagt. Du har dog mulighed for at tage hjem og overnatte og møde næste dag til operation. Hvis du ønsker at tage hjem, skal du aftale det med plejepersonalet i forhold til eksempelvis mødetid.


Indlæggelse
På indlæggelsesdagen taler du med en læge, som klargør tingene op til operationen. Det er vigtigt, at du giver lægen oplysninger om dit helbred og medicin (herunder blodfortyndende- og diabetesmedicin). Medbring din medicinliste og den medicin som du dagligt tager. 

Du får eventuelt taget blodprøver og et EKG, hvis lægen vurderer, at det er relevant. Du taler med plejepersonalet, som fortæller om den pleje og behandling, vi kan tilbyde dig. 

Narkoselægen taler med dig om bedøvelsen. L

ægen som skal operere dig, kommer og taler med dig. Det vil være din kontaktlæge. Lægen fortæller om operationen, optegner hvor snittene skal være, og informerer om risici samt komplikationer ved operationen.


Operationsdagen

 • Aftenen inden operationen skal du faste fra kl. 24.00.
 • Om morgenen får du udleveret medicin, der forebygger smerter og ubehag efter operationen.
 • Du skal tage et brusebad om morgenen og børste dine tænder grundigt.
 • Brug ikke creme, parfume eller lignende, fjern neglelak og make-up.
 • Du får udleveret hospitalstøj af plejepersonalet.
 • For at forebygge blodpropper vil du før operationen og efterfølgende dagligt under indlæggelse få en indsprøjtning af blodfortyndende medicin. Endvidere får du udleveret støttestrømper, som der er taget mål til på indlæggelsesdagen.
 • Hvis du har værdigenstande, opbevarer vi dem i et aflåst skab.

   


Operationen
Du får fjernet hudoverskud og eventuel brystvæv. Vi lægger typisk et ankerformet snit. Samtidig flytter vi brystvorten højere op, således at brystet også bliver løftet. Hvis der er begrænset brystvæv, kan det være nødvendigt at bruge det overskydende væv ved siden af brystet til at fylde brystet ud. Huden bliver samlet omkring brystet. Du vil få ar omkring brystvorten gående lodret ned og i folden under brystet.

Du vil formentlig få anlagt 1-2 dræn, der suger i operationsområdet. Drænene er tynde plastikslanger, som leder overskydende blod/lymfevæske fra operationsområdet og ud i en plastikbeholder, som er sat sammen på slangen. Operationen foregår i fuld narkose og varer ca. 2 1/2 time.


Efter operationen
Efter operationen bliver du kørt på opvågningsafdelingen. Du har under operationen fået anlagt et tyndt plastikrør i en blodåre, hvorigennem du får væske. Dette får du fjernet, når du igen kan spise og drikke og har haft vandladning. Som regel dagen efter operationen. 

Når du er vågen og smertefri kommer du tilbage i afdelingen. Plejepersonalet måler puls og blodtryk, tilser operationsområdet og holder øje med, hvordan du har det. 

Du får tilbudt smertestillende medicin. Da de fleste patienter har smerter efter operationen, vil du få smertestillende medicin flere gange i døgnet. Hvis du har ondt, er det vigtigt, at du henvender dig til plejepersonalet for at få yderligere eller en anden smertebehandling. 

Du må spise og drikke, når personalet sammen med dig vurderer, at du er helt vågen. I løbet af eftermiddagen/aftenen kommer du ud af sengen – du vil få hjælp til at komme ud af sengen de første gange. Alt efter behov vil du blive tilset af de læger, der har været med til din operation, senest dagen efter operationen.


Udskrivelse
Udskrivelse kan normalt ske 2-4 dage efter operationen, hvor vi også vil fjerne drænene. Hvis der er tråde, får du dem fjernet i ambulatoriet cirka 2 uger efter operationen. 

Når trådene er blevet fjernet, kan du igen begynde at arbejde. Vi anbefaler dog, at du venter mindst 1 måned, hvis du har hårdt fysisk arbejde. Du skal afholde dig fra at lave sport 6-8 uger efter operationen.

Du bliver udskrevet med en støttende BH. Du bør selv anskaffe dig en støttende BH uden bøjle, da du skal gå med dette i 2-3 måneder efter operationen. Det kan eksempelvis være en sports BH med formede skåle. Den første måned skal du bruge BH døgnet rundt. 

Tre måneder efter operationen skal du til opfølgning i ambulatoriet. Hvis du skal have en yderligere operation for overskydende hud, skal der gå mindst 6 måneder.


Arrene

 • Arrene vil de første 2-3 måneder være røde og måske lidt ømme.
 • Træk på arrene kan medføre, at de bliver brede og vedvarende røde. For at forebygge dette, kan du anvende plaster (det brune Micropore plaster som fås på Apoteket) i perioden. Efterhånden bliver arrene blege og ømheden forsvinder.
 • Det første år må der ikke komme sol på arrene, da dette kan gøre dem mindre pæne.
 • Hudoverskud for enden af arrene kan du senere få rettet ved en lille operation i lokalbedøvelse, hvis det ikke forsvinder af sig selv.

   


Risici og komplikationer
Indgrebet er relativt stort. Ved alle operationer er der risiko for efterblødning, infektion og sårdannelser i syningerne. Ved større blødning skal du have drænet området for blod, hvilket kan betyde en fornyet operation. 

Du kan opleve nedsat eller øget følsomhed af brystvorten og omkring arret. Du kan opleve at et hudområde afstødes og dør (hudnekrose). Det vil betyde forlænget heling af såret og et mindre pænt resultat. 

Der er altid risiko for uskøn sårheling. Der er ligeledes risiko for at evnen til at amme kan gå tabt, og risiko for en lille asymmetri efterfølgende. Nogle kan desuden opleve lidt faste områder i brystet efter operationen. Disse forsvinder dog typisk efter nogle måneder.


Flere informationer
Du kan læse mere om brystløft og brystreduktion på www.sundhed.dk.​​​

​​​​​​​​​​

Kort link til siden: www.​regionsjaelland.dk/rpbbv​​​​​​​​​​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
09.02.17
Opdateret
02.12.19
Link til denne side: