Søg
 

Hidrosadenitis

Find information om hidrosadenitis suppurativa (HS).

Hvad er hidrosademitis suppurativa (HS)? 

HS er en relativt hyppig sygdom, som rammer omtrent 1 % af befolkningen. 
Sygdommen opstår i hårrødderne de steder på kroppen, hvor der er hud mod hud: oftest i armhulen eller lysken, men også mellem ballerne, under bryster eller andre steder. Huden er rød, hævet og øm og danner væskende bylder, knuder og arvæv, som kommer igen. 
Risikoen for HS øges ved bl.a. kvindeligt køn, tobaksrygning, overvægt og ved visse former for medicin. 


Udredning

Den primære behandling af HS foregår hos hudlæger, som behandler med cremer, indsprøjtninger med binyrebarkhormon eller behandling medicin på tablet. Hudlægerne kan også tilbyde laseroperation. 

Hvis der alligevel er dårlig effekt af behandlingen, kan man henvise til plastikkirurgisk ambulatorium. I ambulatoriet vil en læge undersøge og vurdere områderne og sammen med dig lægge en plan for, hvordan en operation evt. kan udføres.


Behandling

På plastikkirurgisk afdeling behandles hidrosadenitis ved at skære den syge hud væk. Mindre områder kan opereres i lokalbedøvelse, mens operation af større områder kan kræve, at man skal i fuld bedøvelse. 

Oftest vil man forsøge at sy huden sammen, når det syge væv er fjernet – hvis området er stort, kan man lave en hudtransplantation eller flytte på noget af huden i de nærliggende områder for at dække såret. 


Opfølgning

HS genopstår sjældent dér, hvor man er opereret, men kan vende tilbage nye steder eller i nærheden af det opererede område. Efter større operationer vil der være behov for kontrol på plastikkirurgisk afdeling. 

Der vil ofte være behov for, at du fortsætter med at gå til behandling og vurdering hos hudlægerne​​, selvom du er opereret. 


Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
23.02.22
Opdateret
25.04.22
Link til denne side:
 

 Visitkortvælger