Behandling med trombolyse på Neurologisk Afdeling i Roskilde dækker hele Region Sjælland.
Ved symptomer på blodprop i hjernen er det vigtigt straks at ringe 112. Man vil bliver transporteret hurtigt til Neurologisk Afdeling i Roskilde, hvis kriterierne for at kunne give trombolyse er opfyldt (tidsgrænse, sværhedsgrad mm.)
Trombolyse-overlæge i vagt døgnet rundt
Universitetshospital, Roskilde har en trombolysekyndig overlæge i vagt døgnet rundt, som kan vurdere patienter, som er blevet ramt af en blodprop i hjernen. Vi har et tværfagligt beredskab, som modtager patienter fra hele Region Sjælland.
Behandlingen med trombolyse virker blodfortyndende og opløser blodpropper i hjernen. Men behandlingen skal sættes i gang hurtigst muligt, efter at blodproppen er opstået, ellers er der for stor risiko for blødninger.
Behandlingsforløbet
Sådan foregår behandlingen:
- Patienten indlægges direkte på Neurologisk Afdeling, når ambulancen ankommer.
- Sygeplejersken modtager patienten, måler blodtryk, puls, temperatur og blodsukker. Bioanalytikeren tager en blodprøve.
- Lægen undersøger patienten og taler med pårørende.
- Patienten hjerneskannes.
- Optagelserne viser lægen, hvor blodproppen sidder, og hvordan blodgennemstrømningen er. Lægen vurderer, om patienten vil have gavn af trombolyse.
- Trombolyse bliver givet via en programmerbar infusionspumpe i blodårerne.
- Giver trombolysen gode resultater, kan patienten udskrives efter 36 timer med en kontrolscanning.
- Eventuelt skal patienten genoptrænes på en sengeafdeling eller udskrives til kommunal genoptræning
Ny skanner hjælper patienter
Sjællands Universitetshospital, Roskilde har en avanceret CT-skanner, som blandt andet kan bruges til at skanne for blodpropper i
hjernen. Skanneren kan tage op til 64 billeder på et halvt sekund. Skanneren hedder 64multislice CT og kan tage billeder i en høj opløsning fra et større område.
Med en særlig teknik, som denne skanner har, kan man bestemme blodgennemstrømningen i den del af hjernen, der er ramt af en blodprop. På den måde kan man vurdere, om det er muligt at redde hjernevæv ved hjælp af trombolyse-behandlingen. Lægerne kan altså nemmere og hurtigere kan finde ud af, hvor blodproppen sidder, og vurdere, om den enkelte patient vil have gavn af trombolyse.-behandlingen.