Søg
 

Blodprop i hjernen, ring 112

Ring straks 112 ved mistanke om blodprop i hjernen. Hurtig reaktion og hurtig behandling er altafgørende.

Behandling med trombolyse på Neurologisk Afdeling i Roskilde dækker hele Region Sjælland. 

Ved symptomer på blodprop i hjernen er det vigtigt straks at ringe 112. Man vil bliver transporteret hurtigt til Neurologisk Afdeling i Roskilde, hvis kriterierne for at kunne give trombolyse er opfyldt (tidsgrænse, sværhedsgrad mm.)


Trombolyse-overlæge i vagt døgnet rundt

Universitetshospital, Roskilde har en trombolysekyndig overlæge i vagt døgnet rundt, som kan vurdere patienter, som er blevet ramt af en blodprop i hjernen. Vi har et tværfagligt beredskab, som modtager patienter fra hele Region Sjælland.

Behandlingen med trombolyse virker blodfortyndende og opløser blodpropper i hjernen. Men behandlingen skal sættes i gang hurtigst muligt, efter at blodproppen er opstået, ellers er der for stor risiko for blødninger.

Behandlingsforløbet

Sådan foregår behandlingen:

  • Patienten indlægges direkte på Neurologisk Afdeling, når ambulancen ankommer.
  • Sygeplejersken modtager patienten, måler blodtryk, puls, temperatur og blodsukker. Bioanalytikeren tager en blodprøve.
  • Lægen undersøger patienten og taler med pårørende.
  • Patienten hjerneskannes.
  • Optagelserne viser lægen, hvor blodproppen sidder, og hvordan blodgennemstrømningen er. Lægen vurderer, om patienten vil have gavn af trombolyse.
  • Trombolyse bliver givet via en programmerbar infusionspumpe i blodårerne.
  • Giver trombolysen gode resultater, kan patienten udskrives efter 36 timer med en kontrolscanning.
  • Eventuelt skal patienten genoptrænes på en sengeafdeling eller udskrives til kommunal genoptræning

Ny skanner hjælper patienter

Sjællands Universitetshospital, Roskilde har en avanceret CT-skanner, som blandt andet kan bruges til at skanne for blodpropper i
hjernen. Skanneren kan tage op til 64 billeder på et halvt sekund. Skanneren hedder 64multislice CT og kan tage billeder i en høj opløsning fra et større område.

neuro-plakat.jpgMed en særlig teknik, som denne skanner har, kan man bestemme blodgennemstrømningen i den del af hjernen, der er ramt af en blodprop. På den måde kan man vurdere, om det er muligt at redde hjernevæv ved hjælp af trombolyse-behandlingen. Lægerne kan altså nemmere og hurtigere kan finde ud af, hvor blodproppen sidder, og vurdere, om den enkelte patient vil have gavn af trombolyse.​-behandlingen.​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
16.06.17
Opdateret
30.04.19
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/rnbph
 

 Kontakt

 
Klinisk Forsknings Enhed
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Sygehusvej 10
4000 Roskilde