Søg
 

Blodprop i hjernen, ring 112

Ved blodprop i hjernen kan man i mange tilfælde blive behandlet med blodpropsopløsende medicin (trombolyse). I nogle tilfælde er det dog ikke muligt, typisk hvis symptomerne har stået på for længe, eller der af andre årsager er forøget blødningsrisiko.

Blodprop i hjernen, trombolysebehandling

Neurologisk Afdeling i Roskilde dækker hele Region Sjælland med trombolyse behandlingstilbuddet. Ved symptomer på blodprop i hjernen er det derfor vigtigt at ringe 112. Man vil i så fald blive transporteret hurtigt til Neurologisk Afdeling i Roskilde, hvis kriterierne for at kunne give trombolyse er opfyldt (tidsgrænse, sværhedsgrad mm.)

Sjællands Universitetshospital, Roskilde har en trombolysekyndig overlæge i vagt døgnet rundt, som kan vurdere patienter, som er blevet ramt af en blodprop i hjernen. Vi har et tværfagligt beredskab, som modtager patienter fra hele Region Sjælland.

Behandlingen med trombolyse virker blodfortyndende og opløser blodpropper i hjernen. Men behandlingen skal sættes i gang hurtigst muligt, efter at blodproppen er opstået, ellers er der for stor risiko for blødninger.

Behandlingsforløbet

Sådan foregår behandlingen:

  • Patienten indlægges direkte på Neurologisk Afdeling, når ambulancen ankommer
  • Sygeplejersken modtager patienten, måler blodtryk, puls, temperatur, blodsukker og bioanalytikeren tager en blodprøve
  • Lægen undersøger patienten og taler med pårørende
  • Patienten hjernescannes
  • Optagelserne viser lægen, hvor blodproppen sidder, og hvordan blodgennemstrømningen er. Lægen vurderer, om patienten vil have gavn af trombolyse
  • Trombolyse bliver givet via en programmerbar infusionspumpe i blodårerne
  • Giver trombolysen gode resultater, kan patienten udskrives efter 36 timer med en kontrolscanning
  • Eventuelt skal patienten genoptrænes på en sengeafdeling - eller udskrives til kommunal genoptræning

Ny scanner hjælper patienter

Sjællands Universitetshospital, Roskilde har en avanceret CT-scanner, som blandt andet skal hjælpe patienter, der har fået en blodprop i
hjernen. Scanneren kan tage op til 64 billeder på et halvt sekund. Scanneren hedder 64multislice CT og kan tage billeder i en høj opløsning fra et større område.

neuro-plakat.jpgYderligere kan man med en særlig teknik, som denne scanner har installeret, bestemme blodgennemstrømningen i den del af hjernen, der er ramt af en blodprop, og dermed vurdere, om der kan reddes hjernevæv ved trombolysen. Det vil sige, at lægerne nemmere og hurtigere kan finde ud af, hvor blodproppen sidder og vurdere, om der vil være en sandsynlig gevinst ved at give trombolyse.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
06.12.11
Opdateret
07.12.16
Link til denne side:
Andre sider under Om afdelingen
 

 Kontakt

 
Klinisk Forsknings Enhed
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Sygehusvej 10
4000 Roskilde
Tlf. 47 32 28 00
 

 Mere om afdelingen