Søg
 

1. trimesterskanning (nakkefoldsskanning)

Læs hvordan 1. trimesterskanning (nakkefoldsskanning) foregår. Du kan også se en video, der viser skanningsforløbet.

Indkaldelse til nakkefoldsscanning

Indkaldelsen sendes via din E-boks så snart ambulatoriet har modtaget dine svangrepapirer fra din praktiserende læge.

 

​​​Video: Sådan foregår en nakkefoldskanning

<23video src="//regionsjaelland.23video.com/v.ihtml/player.html?token=145fe30d45c813d0804313b83149cf43&source=embed&photo%5fid=15075432">

Watch the video in other languages

 
Prvo dijagnozisticiranje ploda (Nuhalno skeniranje)
 
The First Foetal Diagnostics (NT Scan)
 
Dogum încesi ilk tani (Nukhal tarama)

Undersøgelser

En nakkefoldsskanning vurderer risikoen for, om det ufødte barn har Downs, Edwards ellers Pataus syndrom.


Hvad er Downs syndrom?

Børn, der fødes med Downs syndrom, har et ekstra kromosom. Det ekstra kromosom betyder blandt andet, at barnet bliver udviklingshæmmet. 

Børn med Downs syndrom kan også blive født med alvorlige misdannelser. Især hjertefejl og problemer med nedsat syn og hørelse.


Hvad er Edwards og Pataus syndrom?

Fostre med disse syndromer har hjerneskade og mange organmisdannelser. De dør som regel i løbet af graviditeten eller lige efter. Enkelte kan leve nogle måneder.


Vurdering af risiko

Ved at kombinere en blodprøve, den gravides alder og størrelsen af det ufødte barns nakkefold, kan vi vurdere risikoen for, om barnet har Downs, Edwards eller Pataus syndrom. 

Ved denne beregning af risikoen kan vi finde op til 92 procent af de fostre, der har Downs syndrom og lidt færre af fostrene med de to andre syndromer. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er en beregning af risikoen, der ikke kan give et helt sikkert svar på, om dit barn har en kromosomfejl.


Blodprøve (doubletest)

Før skanningen skal den gravide have taget en blodprøve. Den måler to proteinstoffer, der dannes i moderkagen, og kaldes også en doubletest. 

Blodprøven skal tages i perioden 8+0 til 13+6. Blodprøven bliver ofte taget ved første besøg hos egen læge. Alternativt får den gravide en henvisning til at få taget en blodprøve.

Nakkefold og skanning

Nakkefolden er en væskeansamling ved fostrets nakke og ryg. Den er ofte større hos børn, der har en kromosomfejl. 

Ved skanningen måler vi derfor nakkefoldens størrelse. Ved skanningen bliver fostrets længde også målt for at bestemme, hvor langt henne i graviditeten den gravide er. 

Fostrets længde afgør terminen for barnets fødsel. Nakkefoldsskanningen skal udføres i perioden 11+4 til 13+6. (Bemærk:​ for SUH 12+0 til 13+6).


Sådan foregår skanningen

Mens vi skanner, kan I følge med på skærmen. Normalt skanner vi uden på maven, men det kan i særlige tilfælde være nødvendigt at skanne gennem skeden. 

Ofte har vi behov for en vurdering fra en kollega, fordi det kan være svært at se detaljerne på det lille foster. Det betyder derfor ikke, at der er noget galt, hvis vi kalder på en kollega.


Køn og misdannelse

Skanningen kan ikke afgøre barnets køn. Formålet er heller ikke at finde misdannelser. I sjældne tilfælde opdager vi alvorlige misdannelser ved skanningen, og så får I naturligvis besked, råd og vejledning.


Resultat: Beregning af risiko

Risikoen for, at barnet har Downs, Edwards eller Pataus syndrom, beregnes ud fra blodprøven, størrelsen på nakkefolden og den gravides alder. 

Beregningen foregår i et computerprogram. Grænseværdien er 1 til 300. Værdien betyder, at hvis risikoen er 1 til 300, så vil barnet i 1 ud af 300 tilfælde have en kromosomfejl.


Svar: Hvad er risikoen?

I får svar på, hvor stor risikoen er, lige efter skanningen, når alle resultater er tastet ind i programmet, og risikoen er beregnet. Det tager cirka 30 minutter fra start til slut. 

Undersøgelsen viser også, hvis der er risiko for andre alvorlige, men sjældne kromosomfejl.

Supplerende prøve

Hvis risikoen er større end 1 ud af 300, for eksempel 1 ud af 125, tilbyder vi at tage prøve fra moderkage eller fostervand. Den prøve kan med sikkerhed afgøre, om det ufødte barn har kromosomfejl.

Prøven medfører en risiko for abort. Ved cirka 1 ud af 200 prøver aborterer den gravide. I skal derfor beslutte, om I ønsker at få taget denne prøve. Vi hjælper med råd og vejledning hele vejen igennem.


Tag en ledsager med

Vi anbefaler, at du tager én voksen ledsager med til skanningen. Hvis risikoen for kromosomfejl viser sig at være stor, kan det også være svært at tackle følelsesmæssigt, og så er det godt at have en ledsager til støtte. 

Børn kan desværre ikke deltage, fordi skanningen kræver stor koncentration.

Flere informationer

Læs mere om skanninger i graviditeten i Sundhedsstyrelsens pjece fra Gravid - undersøgelser af fosteret på www.sst.dk​.

Du kan læse mere om nakkefoldsskanning, Downs syndrom, Edwards syndrom, Pataus syndrom og prøver fra moderkage og fostervand på www.patienthaandbogen.dk.​​​​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
16.02.17
Opdateret
26.07.21
 

 Kontakt os

 
Ambulatorium for ultralyd af gravide kvinder
Obstetrisk Afdeling
Sjællands Universitetshospital
Sygehusvej 10, 6. sal
4000 Roskilde
Tlf. 47 32 40 40
Mandag - torsdag kl. 9.00-15.00
Fredag kl. 09.00-14.00