Søg
 

Hvornår skal jeg henvende mig

Find informationer om de mest almindelige graviditetsgener og komplikationer

Akutte henvendelser

Alle akutte henvendelser skal ske til Afsnit for gravide på tlf. 47324073

​Blødning

Man kan bløde lidt i graviditeten og det er ufarligt i de fleste situationer. Slimhinderne er mere sarte, så det kan bløde ved samleje og små blodkar i livmoderhalsen kan briste, uden at det betyder noget. 
En gang imellem vil vi dog gerne undersøge dig nærmere og vi vil derfor gerne bede dig henvende dig, hvis:
 
• Du bløder mere end en plet på 3-4 cm i diameter
• Din blødning bliver ved i mere end et par timer
• Du har smerter samtidig med blødningen
• Du har en aftale om at ringe
 
Hvis du bløder kraftigt, vil vi gerne bede dig ringe med det samme.

Mindre liv

Det er for de fleste kvinder helt fantastisk, at mærke barnet sparke for første gang. De første bevægelser eller spark beskrives ofte som små bobler eller, som en lille fisk der slår med halen. Det er meget forskelligt, hvornår en gravid kvinde mærker sit barns bevægelser første gang. Kvinder, der har været gravide før, mærker ofte barnet tidligere end kvinder, der ikke har været gravide før. De fleste har mærket lidt liv, når de er ca. 20 uger henne i graviditeten. Herefter bliver bevægelserne flere og mærkes mere tydeligt efterhånden, som barnet vokser og bliver stærkere.

Man skal ikke forvente at mærke bevægelser fra sit barn dagligt før efter uge 25 i graviditeten. Før denne alder er det normalt, at der kan gå længere tid i mellem, at du som mor kan mærke dit barns bevægelser.
Hvis man lytter til gravide kvinder fortælle om hvordan de mærker deres barn, står det hurtigt klart, at børn allerede inde i maven, er meget forskellige – og det er mødre jo også. Man skal altså ikke, som gravid sammenligne den måde man mærker spark og bevægelse på, med andre gravide kvinder.

Det kan det være svært at give et klart svar på præcis hvor mange spark eller bevægelser man som gravid skal mærke. Undersøgelser viser, at antallet af bevægelser som den gravide registrerer ikke er et særlig godt udtryk for, hvordan barnet har det. Ændringer i bevægelser opleves ofte af gravide og må derfor betragtes som normalt.
Hvis man bliver bekymret over manglende bevægelser, kan det være en god ide at lægge sig ned i rolige omgivelser, på venstre side gerne med hånden på maven og mærke godt efter. Man må gerne skubbe lidt til maven, det giver ofte bevægelser hos barnet.

Man skal naturligvis mærke sit barn flere gange hver dag, men det er normalt at der kan være forskel på antallet af bevægelser og måden man mærker barnet på fra dag til dag.
Du skal kontakte vores afsnit for gravide G73 hvis du:
 
  • Har mærket markant færre bevægelser end vanligt i din graviditet, efter graviditetsuge 25.
  • Ikke har mærket liv fra dit barn og har forsøgt ovenstående råd.
  • Er bekymret og vurderer at du har brug for at tale med en jordemoder.

Ondt i maven

Smerter opstår ofte under en graviditet og kan skyldes mange forskellige ting; Barnet og livmoderen vokser, muskler og ligamenter skal gi sig. Smerter hos gravide, kan også skyldes sammentrækninger af livmoderen (plukkeveer). Det er ufarligt at have plukkeveer eller lette menstruationslignende smerter under graviditeten. De bør gå over, hvis du hviler dig.

Kontakt afsnit for gravide G73, hvis du:
 
  • Har kraftige smerter i maven eller underlivet evt. med blødning
  • Har vedvarende smerter i maven eller underlivet
  • Har plukkeveer før uge 35+0, som er regelmæssige eller tager til i styrke
  • Er bekymret og har brug for at tale med en jordemoder
 

 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
11.11.19
Opdateret
28.07.22
 

 Visitkortvælger