Søg
 

Herpes

Herpes genitalis er en seksuelt overført sygdom, der viser sig som små blærer og efterfølgende små sår på hud og slimhinde ved kønsdelene.

Hvad er herpes​​

Herpes skyldes et meget smitsomt virus, der findes i to typer:

Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) der også kaldes herpes labialis, fordi det oftest sidder på læberne som forkølelsessår.

Herpes simplex virus type 2 (HSV-2) der kaldes herpes genitalis, fordi det typisk giver blærer og sår på kønsdelene. Sårene kan også sidde på inderlår og baller.

Over 80% af den voksne befolkning bærer herpes virus i sig ( HSV-1). Omkring 20% er smittet med HSV-2.

Hvordan smitter herpes​

 • Herpes smitter ved tæt fysisk kontakt, og typisk ved seksuel kontakt.

 • Herpes smitter ikke via toiletsæder, håndklæder, bestik eller i svømmehaller.

Personer, der er smittet med herpes genitalis (HSV-2), ser ud til at være beskyttet mod at blive smittet med herpes labialis (HSV-1).

Omvendt kan man godt, hvis man er smittet med herpes labialis (HSV-1) blive smittet med herpes genitalis (HSV- 2). Man vil normalt få færre symptomer, hvis man i forvejen har eller har haft herpes labialis (HSV-1).

Kvinder har oftere alvorligere symptomer end mænd.

Symptomer​

 • Ca. 4-7 dage efter ubeskyttet sex med en partner, der har herpes, kan der opstå små grupper af smertefulde blærer og rødme på slimhinden eller huden på kønsdelene. Blærerne brister hurtigt og bliver til små sår, der heler i løbet af 2–3 uger, uden at der kommer ar.

 • Det første udbrud af herpes er ofte det værste. Der vil være flere sår, og hævede kirtler i lyskerne, og man kan have influenzalignende symptomer med feber.

 • Sårene kan også sidde i urinrøret og give udflåd og svie ved vandladning.

 • En del patienter vil dog ikke kunne mærke, at de er blevet smittet med herpes genitalis.

Når man er smittet med herpes genitalis bliver virus i nerveforsyningen til det område der er smittet, og kan bryde frem igen og igen.

Sollys, stress, sygdom der svækker immunforsvaret, samt hos nogle kvinder dagene før og efter menstruation, kan provokere nye herpesudbrud.

Personer smittet med herpes labialis (HSV-1) får oftere færre udbrud, end hvis man er smittet med herpes genitalis (HSV-2).

Hvornår er risikoen for at smitte andre størst

Når du har et herpesudbrud med blærer, sår eller små rifter i slimhinden/huden på kønsdelene, bør du undlade at dyrke sex, til huden/slimhinden føles normal igen.

HUSK altid at vaske hænder med vand og sæbe, hvis du har rørt ved herpessårene.

Hvordan te​ster man for herpes

Lægen tager en prøve fra såret med en vatpind.

Typisk vil vi anbefale, at du også bliver testet for andre seksuelt overførte sygdomme som syfilis, klamydia, hepatitis og HIV.

Svar
Det tager ca. en uge inden der er svar på prøverne.

Behandling​

 • Ved første udbrud af herpes genitalis (HSV-2) kan man behandle med et stof, der hæmmer virus, så varigheden af udbruddet nedsættes.

 • Stoffet hedder Aciclovir eller Valaciclovir.

 • Ved udbrud af herpes genitalis skal tabletterne tages i 5 dage.

 • Hvis symptomerne ikke forsvinder, tages en kur på 5 dage mere.

 • Ved hyppige udbrud af herpes genitalis, som fx 6-12 udbrud om året, kan man tage forebyggende behandling med ovenstående medicin.

 • Medicinen har ikke væsentlige bivirkninger.

​Generelt skal medicinen påbegyndes så hurtigt som muligt, efter man mærker symptomer på et herpesudbrud. Det er derfor en god idé, at have en pakke medicin liggende eller sørge for, at man har en recept klar til at hente medicinen.

Graviditet og nyfødte

Alle gravide bør tale med deres læge og jordemoder om risikoen for smitte med herpes genitalis.

Hvis man som gravid aldrig tidligere har haft herpes labialis (HSV-1) eller herpes genitalis (HSV-2), bør man bruge kondom og undgå oralsex de sidste uger af graviditeten.

Smittes det nyfødte barn ved fødslen, kan barnet få en alvorlig og livstruende infektion.

Har kvinden før graviditeten haft herpes genitalis (HSV-2), bliver det nyfødte barn stort set aldrig smittet, idet barnet er beskyttet af moderens antistoffer mod virus.

Det nyfødte barn må ikke komme i tæt kontakt med personer, som har et udbrud af herpes labialis (HSV-1) på læben, da der er risiko for, at barnet kan blive smittet.

Smitteopsporing​

På klinikken opfordrer vi kraftigt til, at du fortæller den eller de personer du har haft sex med, at du er smittet med herpes. Derved kan de også blive undersøgt om de er smittet og kan blive behandlet, hvorved smittekæden brydes.

Husk at bruge kondom for at undgå smitte fremover.

Spørgsmål​

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
15.09.17
Opdateret
12.09.18
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/rdherp
Andre sider under Information om kønssygdomme