Søg
 

Tidlige tegn på psykose

Før psykosen udvikler sig helt, har der hos de fleste været tidlige tegn på, at noget ikke er, som det plejer at være.

Hvis du oplever flere af de tegn, der er nævnt her, kan det være en god idé at tale med en, du har tillid til eller kontakte TOP og få en samtale. TOP har åbent alle hverdage kl. 8.30-15.30 på tlf.: 47 32 79 00.

Trang til at isolere sig

Du føler mindre lyst til at være sammen med andre, og kontakten til andre kan virke overvældende.

Søvnforstyrrelser

Du har svært ved at falde i søvn om aftenen og vågner tit om natten.

Bytter om på dag og nat

Du vælger at være vågen om natten, fordi der er mere ro. Til gengæld sover du om dagen og undgår derved kontakt med andre.

Overvældende angst

Du oplever en uforklarlig, voldsom angst, som overvælder dig.

Tiltagende tristhed

Du bliver mere og mere trist og opgivende. Du har svært ved at se det positive i livet og har svært ved at håbe på, at det bliver bedre.

Kaotiske tanker

Du oplever, at dine tanker farer rundt i hovedet. Du kan have svært ved at tænke tingene igennem, uden at der hele tiden kommer nye tanker.

Koncentrationsbesvær

Du har sværere og sværere ved at koncentrere dig om selv dagligdags ting, fx har du svært ved at læse eller følge med i TV.   

Ser, hører og mærker ting, andre ikke gør

Du oplever at se flygtige syner, eller at tingene ser forvrængede ud. Du hører underlige lyde, som du ikke forstår, hvor kommer fra. Du har en oplevelse af, at der er nogen til stede, selvom der ikke er nogen.

Svært ved dagligdags gøremål og aktiviteter

Du har svært ved at stå op om morgenen, komme i bad og at tage af sted til skole eller job. Desuden kan det være svært at få gjort praktiske gøremål som fx indkøb og rengøring.

Store humørsvingninger

Du føler, at dit humør skifter. Du kan det ene øjeblik være glad og opstemt, mens du kort efter kan opleve at være trist og opgivende eller irritabel og opfarende.

Ekstremt optaget af temaer som død og religion

Du oplever, at de store spørgsmål i livet som eksempelvis meningen med livet, døden, religiøse emner eller politik, optager dig mere og mere. Det optager dig så meget, at det bliver problematisk for dig i dagligdagen i forhold til venner og familie.

Tanker høres som stemmer

Du hører dine egne tanker som en stemme inde i hovedet. Måske hører du stemmer, som kommer udefra, og som taler til dig eller om dig. Stemmerne kan være ubehagelige.

Taler usammenhængende

Du taler på en måde, så andre har svært ved at forstå, hvad du siger og mener. Det forstyrrer dit forhold til andre.

Føler dig forfulgt eller styret af andre

Du føler, at andre taler nedværdigende om dig bag din ryg. Du føler, at andre lægger specielt mærke til dig. Du føler dig forfulgt af andre og eventuelt styret af andre eller af stemmer.

Hvis du, eller en du kender, oplever flere af disse symptomer, så kontakt os på tlf. 47 32 79 00. ​

Hvis du er i tvivl om symptomer eller har konkrete spørgsmål, som ikke bliver besvaret her, er du også velkommen til at kontakte os via TOP Hotline, sms, Facebook eller mail.
 
 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
13.12.17
Opdateret
20.06.22
Link til denne side:
 

 Kontakt

 
TOP​
Smedegade 10
4000 Roskilde
Tlf. 47 32 79 00

​​Åbningstider

Alle hverdage: 8.30-15.30
 
​​ 
 
​​ 

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk