Søg
 

Gode råd til pårørende og netværk

Hvis du er bekymret for, at en af dine pårørende er ved at udvikle psykose, kan du altid ringe til TOP for at få råd og vejledning.

​Hvad er der galt?

Når en person, vi er tæt på, udviser tegn på at have det svært, kan det være belastende at være pårørende, og det er helt almindeligt at være i tvivl om, hvad der er galt, og hvordan man bedst søger hjælp.

Selvom du kender personen godt, kan det af og til være svært at vide, om det, du ser og bekymrer dig over, er almindelige reaktioner på en krise eller en vanskelig periode i livet. Hvis tegnene ikke går over efter nogle uger, kan det være en god idé at prøve at tale om det.

Det er ikke altid, at mennesker ramt af psykose selv har forstået, at der er tale om en sygdom. Det kan være en udfordring, når man som pårørende gerne vil hjælpe.

Når du vil tale med den, du er bekymret for, er det derfor vigtigt, at det finder sted i en rolig atmosfære, hvor I har god tid, og at din bekymring ikke kommer op under en diskussion eller et skænderi.


Brug de tidlige tegn som udgangspunkt

Hvis du oplever et eller flere tegn på psykose, kan du bruge listen over tidlige tegn på psykose som et konkret udgangspunkt for at tale med den, du er bekymret for.


Gode råd til netværket fra personer, der har haft psykose:

  • Jeg fik hjælp af psykologen til at sige det til min mor. Min mor tog bare min hånd og spurgte psykologen: "Hvordan får vi hjælp? Hvad gør vi så?" Jeg havde ellers gået i flere måneder uden at sige det, fordi jeg var bange for, hvad hun ville gøre.
  • Min gymnastiklærer gjorde en kæmpe forskel, da hun spurgte mig, hvordan jeg havde det, når jeg stod og talte med mig selv ude på badeværelset.
  • Jeg bliver ked af det, når jeg kan mærke, at folk bliver nysgerrige og gerne vil spørge, men i stedet bare står og kigger, som om man er mærkelig.
  • Jeg kunne stadig rigtig mange ting, da jeg blev syg. Det er vigtigt at få at vide, at ens liv fortsætter og ikke går i stå, selvom man er syg.
  • For mig var det vigtigt at få lov til at gøre de ting, jeg godt kunne lide, fx gymnastik. Det gav mig håb og holdt mig i gang.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
13.12.17
Opdateret
16.05.19
Link til denne side:
 

 Kontakt

 
TOP​
Smedegade 10
4000 Roskilde
Tlf. 47 32 79 00

​Åbningstider

Alle hverdage: 8.30-15.30
 
​ 
 
​