Et vigtigt skridt i arbejdet med recovery er at nå en accept af sin situation med psykisk sygdom, eller normalisere sine udfordringer på en måde, der skaber en mening med den aktuelle situation. Det kan være svært og kræver støtte fra både personale, pårørende og netværk.
En anden vigtig faktor for at føle meningsfuldhed i hverdagen er at kunne deltage i meningsfulde fællesskaber i det omfang, det kan lade sig gøre i processen, fx arbejdsrelaterede aktiviteter, skole, interessefællesskaber og fællesskaber med ens kære. Det hænger i høj grad sammen med vigtigheden af at kunne bidrage – og også blive anerkendt for dette bidrag i form af løn og ansættelse i forhold til arbejdsrelaterede aktiviteter, og de anerkendelsesformer der ellers er i fællesskaber, fx gejst, glæden ved at løfte i flok, venskab, kærlighed osv.
Generelt er det afgørende, at man både under og efter sit sygdomsforløb får mulighed for at deltage i aktiviteter i det omfang, det er muligt på et givent tidspunkt. Det kan være arbejde, men også fritidsaktiviteter, spirituelle aktiviteter og daglige rutiner, der kan genoptages eller måske læres (på ny). Alt dette bidrager samlet til recoveryprocessen gennem meningsfuldhed og formål i tilværelsen, som er afgørende for, at man kommer sig under og efter psykisk sygdom.
Meningsfuldhed styrkes bl.a. ved:
- at acceptere eller normalisere sin psykiske sygdom og finde mening i situationen
- at dyrke sine interesser
- at give plads til sin spiritualitet
- at genoptage daglige rutiner
- at fastholde skole – og de fællesskaber der er i forbindelse med skolen
- at have lønnede arbejdsaktiviteter i det omfang, der passer til den enkelte
- at opleve et formål med sine aktiviteter og gøremål
- at kunne forfølge sine drømme og mål i livet aktivt