Søg
 

Psykopatologi ved de grænsepsykotiske tilstande: borderline og skizotypi - undersøgt med DSM-5's Alternative Model til diagnosticering af personlighedsforstyrrelse

Ph.d.-studerende Maria Willer Meisner

 

Afdelingslæge Psykiatrisk Forskningsenhed mwme@regionsjaelland.dk

Maria Willer Meisner

​Projektbeskrivelse

Tidligere blev de psykiatriske lidelser som befandt sig på grænsen mellem personlighedsforstyrrelse og psykose kaldt for grænsepsykoser. I 1980 blev DSM-III udgivet og her blev grænsetilstandene opdelt i borderline og skizotypal personlighedsforstyrrelse. Flere studier har efterfølgende vist, at der et betydeligt overlap mellem de to diagnoser. 
Den Alternative Model til Diagnosticering af Personlighedsforstyrrelser (AMPD), som er blevet foreslået i DSM-5 sektion III, beskriver et dimensionalt system, der beskriver sværhedsgrad og patologiske personlighedstræk.
Formålet med projektet er at undersøge psykopatologien ved borderline og skizotypi, ved at bruge den Alternative Model fra DSM-5, med fokus på funktionsniveau, patologiske personlighedstræk og psykose tilbøjelighed.
Ph.d.-projektet er et tværsnitsstudie i Region Sjælland, hvor 126 ambulante patienter vil blive diagnosticeret ud fra interviews (SCAN, SCID-5-PD og SCID-AMPD). Resultaterne fra den Alternative Model fra DSM-5 vil blive sammenlignet med etablerede diagnosesystemer (DSM-5 sektion II og ICD-10).

Indskrevet ved Københavns Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet: 15.06.2017 - 14.06.2020

Vejledere: Professor, ph.d. Erik Simonsen; overlæge Ulrik Haahr; psykolog, ph.d. Bo Bach; professor, ph.d. Mark Lenzenweger, New York

Mail: mwme@regionsjaelland.dk

Oprettet
10.08.17
Opdateret
18.05.20
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
​Psykiatrisk Forskningsenhed
Fælledvej 6
Bygning 3, 4. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 70