Søg
 

Udendørs corona aktiviteter har bidt sig fast

Efter en uges corona nedlukning konstaterede beskæftigelsesvejleder i Psykiatrien Øst Kirsten Kjær Koefoed: - Vi må ingenting – det duer ikke. Vi må have lavet en ny struktur for hverdagen på afsnittene.

​Afsnit Ø1 i Roskilde ligger, som mange andre af psykiatriens matrikler, med direkte adgang til en fint anlagt have og naturskønne omgivelser.

I samarbejde med afdelingssygeplejersken Eva Enevoldsen fik hun arrangeret en halv times gåtur hver dag for patienterne efterfulgt af en halv times udendørs gymnastik i haven uden brug af redskaber. Det ville kræve afspritning efter brug. I stedet for måtter bruger de håndklæder, der bliver vasket efter brug.
 
De begyndte med at have overfrakker på til motion i slutningen af marts og håber på, at kunne fortsætte udendørs nogle måneder endnu.
 
Øvelserne er stille og rolige, yogainspirerede. Styrke til ryg og mave, stræk og balance. Patienterne bliver inddraget i valg af øvelser, og de vælger ofte nogle, de har lavet før i haven, eller noget de kender fx fra skolen.

Ergoterapeut Helene Dreyer Egeskjold uddyber: - Vi sætter også ord på sanseindtryk – se op i himlen, mærk blæsten, mærk duften eller find en firkløver i græsset. Der kan også være en patient, der har lagt sig i solen også lige skal rykke over i skyggen og mærke forskellen. Vi bruger også humor afhængig af hvilke patienter, der er med.

 

Ergoterapeut Helene Dreyer Egeskjold spiller også bold med patienterne

Patienterne er gode til at motivere hinanden, og det er en stor fordel at haven ligger som et åbent, inviterende rum, som de kan træde ind i, når de er klar. Det gør ikke noget, hvis en kommer fem minutter for sent, eller hvis en patient bare sidder og ser på første gang og så får lyst til at være med senere. Personalet har bemærket, at det virker godt at stå i en rundkreds og lave øvelserne. Som en hel enhed, hvor alle er lige og kan se hinanden. Måske strammer man sig lidt an for ikke at bryde cirklen.
 

Både mænd og kvinder i alle aldre er med

- Corona nedlukningen har været ok for mig, da jeg er på vej ud af en psykose. Jeg har været meget tilfreds med at være uden for til motion og har været med i hele perioden. Altså når vejret er godt. Jeg er en frosenpind. Øvelserne er stille og rolige, men også med lidt puls. Det er godt, at være med til motion for at få rørt sig lidt. Jeg har før gået til fitness, fortæller en af deltagerne, en yngre kvinde.
 

Aktiviteterne har fået stor opbakning fra både patienter og personalet, der bemærker, at patienterne bliver bedre til balanceøvelser, og at de ikke forlader cirklen for at ryge. Kirsten og Helene oplever, at der sker noget positivt, når flere medarbejdere deltager, særligt til gymnastik. I ferien tog andre medarbejdere over og gennemførte grupperne, således at der kun har været tre dage med aflysning pga. vejret. I dag var syv ud af 28 patienter mødt op. Kontinuiteten i aktiviteterne har en afgørende betydning.

 

Patienterne bruger blandt andet stenbænken til at lave armstrækkere som beskæftigelsesvejleder Kirsten Kjær Koefoed her viser

Præsten kommer også i haven en time hver uge, hvor han har individuelle samtaler, arrangerer fællessang eller blot deltager i samtalen rundt om havebordet, hvor små og store emner diskuteres, blandt andet meningen med det hele, når man har det rigtig skidt. Præsten har blandt andet delt en historie om nogle forældre, der efter at have mistet alle deres børn, fandt mening i naturen til inspiration for patienterne.
 

Imens venter Kirsten og Helene spændt på den næste gæst i haven – en besøgshund fra Tryg-fonden, der forventes at lokke endnu flere patienter ud i sensommervejret.

Skrevet af kommunikationskonsulent Christina Strandsberg Nørgaard

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
17.08.20
Opdateret
17.08.20
Link til denne side:
Andre sider under Artikler
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Fælledvej 6
Bygning 3, 3. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 00

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk