Søg
 

Tæt samarbejde skal skabe job

I et nyt samarbejde mellem Psykiatrien Region Sjælland og fire vestsjællandske kommuner får borgere med en svær sindslidelse støtte til at komme i arbejde.

​Alle vil gerne vide, der er brug for dem, og at de kan bidrage til samfundet med noget. Det gælder også psykisk syge. I modsætning til hvad nogen tror, så er langt de fleste psykisk syge faktisk i stand til at varetage et arbejde, og de ønsker at komme i arbejde.

Det er grundtanken bag det nye IPS projekt som Psykiatrien Region Sjælland og fire vestsjællandske kommuner er gået sammen om. Tirsdag blev projektet skudt i gang med et kick-off arrangement i Psykiatrisygehuset i Slagelse.

IPS står for Individuel Planlagt job med Støtte og betyder, at borgeren, der deltager, får tilknyttet en konsulent, der fra dag et har fokus på at få borgeren i arbejde. Målet er at få borgeren i ordinært arbejde eller uddannelse.

- Mange gange er fokus på først at træne borgeren til at blive klar til et arbejde og så derefter finde et arbejde. Med IPS handler det om først at finde et arbejde, og så derefter støtte borgeren i at kunne beholde det, siger forskningsoverlæge fra Psykiatrisk Center København Lene Eplov.

IPS forværrer ikke sygdommen

Der er blevet forsket meget i IPS, der oprindeligt er en amerikanske tanke. Forskningen har vist at der er stor effekt af IPS.

- Jeg synes, det ville være rimeligt, hvis I stiler efter at øge antallet af dem, der kommer i arbejde med 50%, vurderer Lene Eplov, der er midt i et stort IPS forskningsprojekt i Region Hovedstaden, hvor de første resultater forventes i foråret 2018.

Men træerne vokser ikke ind i himlen, understreger Lene Eplov til kick-off arrangementet: Borgerne i projektet kommer med stor sandsynlighed ikke til at arbejde 37 timer om ugen, men når man finder det rette arbejde, kan selv borgere med meget svære diagnoser komme til at arbejde lidt. Det er helt centralt for recovery processen at have et arbejde, det giver borgerne et netværk og en følelse af at være noget værd. Og vigtigst af alt, så er der ingen indikationer på, at et IPS forløb forværre sygdommen hos deltagerne.

Selvtillid som en indtørret rosin

En af de borgere, der allerede har haft stor glæde af et IPS forløb i Region Hovedstaden, er Tenja Paulsen, der i dag har et fast arbejde hos Frederiksberg Gartner og Vej.

Billede af Tenja Paulsen

- Jeg blev taget seriøst og fik den rette støtte og hjælp. Det har påvirket mig til at tro på mine egenskaber. Fra starten havde min IPS-konsulent fokus på mine kvaliteter, egenskaber og styrker, også selvom jeg ikke selv kunne se dem. Jeg havde, som mange andre psykisk sårbare, selvtillid som en indtørret rosin. Men den hjælp og støtte, jeg fik hos min IPS-konsulent, gav grobund for, at jeg selv at kunne begynde at finde styrken til at komme videre, fortæller Tenja Paulsen.

I drift for første gang

Projektet er i første omgang et samarbejde mellem Psykiatrien Region Sjælland, Kalundborg, Sorø, Slagelse og Holbæk.

- Der er et tæt samarbejde mellem Psykiatrien og kommunerne, og det er det der skal til for at få flere psykisk syge i job. Jeg håber, at IPS bliver en model, vi kan udbrede til resten af Region Sjælland og gøre den mere permanent, sagde Vicedirektør Søren Bredkjær.

Projektet har fået støtte fra den A. P. Møllerske Støttefond og Arbejdsmarkedsstyrelsen, og løber i tre år.

Psykiatrien Region Sjælland og de fire vestsjællandske kommuner er nogen af de første, der prøver konceptet af i drift.

- Det bliver spændende at følge projektet, for forskningsprojekter er en ting, det er noget helt andet at se, hvordan det fungerer i virkeligheden, når det bliver sat i drift, så jeg glæder mig meget til at følge det, siger forskningsoverlæge fra Psykiatrisk Center København Lene Eplov.

Skrevet af kommunikationskonsulent Christina Stransberg Nørgaard

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
10.05.17
Opdateret
10.05.17
Link til denne side:
Andre sider under Artikler
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Fælledvej 6
Bygning 3, 3. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 00

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk