Søg
 

Ritualets kraft kan åbne sindet op

I et år har præsten Thomas Gudbergsen tilbragt en dag om ugen på Psykiatrisygehuset i Slagelse.

Her har han fungeret som sjælesørger, et ekstra par øre der kunne lytte til livshistorier og strøtanker, og et par enkelte gange som egentligt præst, der har holdt prædiken.​Når man siger sygehuspræst, tænker de fleste på præster tilknyttet somatiske sygehuse, men der er også præster tilknyttet Psykiatrien. I Slagelse hedder præsten Thomas Gudbergsen og har fast træffetid hver fredag.

Patienter i psykiatrien står i en anden type livskrise end patienter, der for eksempel har fået konstateret kræft. Men krisen er lige så dyb, og afmagten lige så stor for psykiatriske patienter som patienter med fysiske sygdomme. Og det er her sygehuspræsten kommer ind i billedet.

- Jeg kan tilbyde at lytte. Med al respekt for vores sundhedsvæsen, som jeg synes, er i verdensklasse, er det ikke alt, der kan fikses med en pille. Jeg tror, at netop respektfuldt nærvær er meget afgørende for, at mennesker kan komme sig igen. Og om man er religiøs eller ej har ikke den store betydning, men det er vigtigt at have et sted, man kan komme af med selv de mest mørke tanker, siger Thomas Gudbergsen og fortsætter: I virkeligheden tror jeg, der er et umætteligt behov for nærvær her i psykiatrien, havde jeg uanede mængder tid, kunne jeg lave forløb med størstedelen af patienterne, fordi de ofte er her længere tid end patienter på et somatisk sygehus.

Gudstjenester kommer ikke i første række

I modsætning til når Thomas Gudbergsen er på Holbæk Sygehus, hvor han også er sygehuspræst, fylder døden på en anden måde i psykiatrien.

- I somatiken er patienterne ofte umiddelbart truet på deres eksistens i kraft af for eksempel livstruende sygdom. I psykiatrien oplever jeg mere, at patienterne føler en magtesløshed, der i visse tilfælde kan føre til selvmordstanker. De føler ikke de passer ind i samfundet. Kravene til dem står i kø, og så bliver de magtesløse, vrede og frustrerede og føler sig ofte meget ensomme.

Selvom præsten tilbyder samtaler til alle, uanset om de er religiøse eller ej, oplever Thomas Gudbergsen, at folk med bare lidt religiøsitet kommer tidligere til ham end andre.

- Patienter, der har en eller anden form for religiøs orientering, spørger oftere og tidligere i deres forløb efter en samtale, end folk der ikke har. Men der er også ikke-troende, der henvender sig. Når jeg kommer til morgenmøderne på afsnittene, er der altid nogen, der bliver hængende til en snak.

Det er samtaler med patienter, der optager det meste af Thomas Gudbergsens tid, og de går forud for andre opgaver, for eksempel gudstjenester.

- Jeg ville gerne holde faste gudstjenester og andre arrangementer, men jeg prioriterer samtalerne med patienterne højere. Der bliver holdt andagter på det ældrepsykiatriske sengeafsnit, og jeg har også holdt gudstjenester på Sikringsafdelingen et par gange. Der er ingen tvivl om, at ritualets kraft og den sorte kjole kan få selv lukkede sind til at åbne sig og syge patienter til at synge med på salmer. Derfor har jeg holdt et par gudstjenester på Sikringen.

Thomas Gudbergsen har været ansat i et vikariat, hvor han blandt andet har skulle afdække hvor mange præste-timer, der er behov for i det nye psykiatrisygehus. I efteråret vil der blive slået en fast stilling op som sygehuspræst på psykiatrisygehuset.

Skrevet af kommunikationskonsulent Christina Strandsberg Nørgaard

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
12.09.17
Opdateret
12.09.17
Link til denne side:
Andre sider under Artikler
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Fælledvej 6
Bygning 3, 3. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 00

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk