Søg
 

Recovery Højskole - en succes

Kan fem dage på en højskole gøre en markant forskel for borgere med erfaringer med psykisk sygdom? Ja, lyder svaret, hvis man spørger størstedelen af de godt 200 kursister, som har været af sted.

Meget mere end et højskoleophold

Rundt ved bordene i spisesalen på Ubberup Højskole summer det af stemmer over formiddagens snack.

 

Gårsdagens oplæg vendes og drejes og krydres med personlige fortællinger og oplevelser. Det lyder som en helt almindelig dag på Ubberup Højskole. Men hvis man lytter til samtalerne, er de lidt anderledes, end de plejer at være: ”De personlige historier påvirker mig meget. Specielt den måde Esben beskrev sin maniske periode, var virkelig god. Der var flere ting jeg kunne genkende fra mit eget forløb. Og så er det dejligt og flot at se, han er kommet så langt og er så velfungerende i dag,” siger Tina Karen Nielsen fra Slagelse.

Tina er 44 år, hun er uddannet i Dansk Supermarked, hvor hun også har været leder, og så er hun en meget stolt mor til en dreng på 19 år, der er i fuld gang med sin tømreruddannelse.

Derudover har Tina, som de andre kursister og oplægsholderne også haft psykisk sygdomme helt inde på livet. Siden 1999 har hun jævnligt haft kontakt med Psykiatrien Region Sjælland, da hun har en bipolar lidelse, også tidligere kaldet maniodepressiv sygdom. Sidst hun var indlagt var i 2013.

”Min sygdom er en del af mig, men det er slet ikke hele mig,” siger Tina og fortsætter: ”I de her dage har jeg ikke været den eneste, der har noget ekstra med i rygsækken. Vi forstår hinanden og har en indforståethed. Det er en fantastisk oplevelse at være i øjenhøjde, også med oplægsholderne. Det er en helt ny indgang til tingene.”

For Tina Nielsen har det været vigtigt, at oplægsholderen vidste, hvordan det er at være psykisk syg.

”Man kan mærke, de ved hvad, de taler om. Der har været en nerve i alle oplæggene, og det bliver virkeligt. Det er ikke bare teorier fra en professor, ” siger hun.

Mange veje til bedre livskvalitet

Noget af det, der bliver arbejdet med på højskolen, er at lægge mærke til, hvad der har betydning for, om man har det godt. Det kan være kost, motion, at tale med sin familie, at male, skrive, fordybe sig i en bog eller spille musik.

Recovery Højskolen er en del af kursisternes vej til at komme sig, men der er mange måder at komme sig på.”Medicin gør det ikke alene. Man skal arbejde med sig selv, og der er ingen nemme løsninger, man kender sig selv bedst. Jeg har fået nogle nye værktøjer og strategier, jeg kan bruge i min hverdag. Og så er jeg blevet bevidst om, at motion er en af de ting, der virker for mig,” forklarer Tina Karen Nielsen.

En fantastisk gave

Kursisterne på Recovery Højskolen kommer fra mange forskellige steder. De har dog det til fælles, at de er bosiddende i Region Sjælland, har erfaring med psykisk sygdom og er blevet visiteret til tilbuddet af bopælskommunen. Derudover skal borgeren selvfølgelig have lyst samt være på et sted i sin recovery-proces, hvor der er brug for et lille skub fremad.

”Jeg sagde ja med det samme, da jeg blev tilbudt det. Det er en fantastisk gave at få,” siger Tina med et stort smil. ”Jeg var meget spændt på det og nok også lidt nervøs inden jeg kom, men alle vil kunne få noget ud af det her ophold. Man føler sig tryg her, og man kan deltage så meget, man nu kan, og der bliver ikke set skævt til en, hvis man har behov for at trække sig lidt væk ind i mellem,” fortsætter hun.

Tina Karen Nielsen er allerede kommet et godt stykke på vej mod at komme sig, men hun bliver ved med lære nye værktøjer, hun kan bruge i hverdagen.

”Jeg skal hjem og bygge videre på alt, det jeg har lært her, og finde ud af hvordan jeg kan bruge det i min hverdag. Det har været en fantastisk chance at få, og jeg kan kun håbe at andre også får den,” siger hun.

Snakken går også lystigt til den afsluttende middag på Højskolen. Midtfor til højre i den grå bluse sidder Tina Karen Nielsen.

Skrevet af: Christina Strandsberg Nørgaard

 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
20.05.15
Opdateret
26.06.17
Link til denne side:
Andre sider under Artikler
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Fælledvej 6
Bygning 3, 3. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 00
 

​Bliv klogere på
Recovery Højskolen: 

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk