Søg
 

Hurtig indsats er vigtig, fordi den virker i behandlingen af psykoser

Erfaringer fra brugere, behandlere, pårørende, praktiserende læger og forskere blev debatteret, da det nye auditorium i Psykiatrien Slagelse blev taget i brug for første gang i denne uge.

​TOP, Tidlig Opsporing af Psykose, havde inviteret til konference om betydningen af en hurtig indsats ved psykose.


Langt de fleste af stolene i de grå og sorte nuancer er optagede i auditoriet i Psykiatrien Slagelse. Nede foran stolerækkerne er Ditte Grauen Larsen ved at fortælle, hvordan hun oplevede at have en psykose. Det er første gang, der er inviteret til konference i det nye psykiatrisygehus, og det er Top -projektet, Tidlig Opsporing Af Psykose, der har sendt invitationen.


 - Jeg havde konstant en hvid maske på højre side af mit ansigt. Nogen gange var den helt tæt på, andre gange lidt længere væk, men den var der altid. Alle små huller i loftet, knaster i gulvet, selv bladene på mit tapet på mit værelse blev til øjne, der stirrede på mig hele tiden, fortæller 24-årige Ditte Grauen Larsen.

Hun er inviteret til at tale ved konferencen om Tidlig Opsporing af Psykose, TOP, fordi hun selv har benyttet sig af deres tilbud om hurtigt hjælp til borgere med tidlige tegn på en psykose.

TOP tilbuddet har eksisteret siden 2012, og tidligere i år blev det gjort permanent, og målgruppen blev udvidet til at gælde alle borgere i Region Sjælland mellem 15 og 65.

Familien skal med

Psykose og psykisk sygdom generelt optræder langt oftest i 20 års alderen første gang.

- Det er ofte unge mennesker, der søger hjælp hos TOP, og derfor er det vigtigt at forældre, plejeforældre eller andet netværk er med i forløbet. Vi spørger altid ind til familien og netværket, og prøver at få nogen i den unges eget netværk, som de har tillid til, med. Familien eller netværket kender den unge, kan spotte forandringer hos den unge, og fungere som støtte for, at den unge kommer i gang med behandlingen, siger sygeplejerske ved TOP Tine Krarup-Christensen.

Ved 22 procent af alle samtaler hos TOP er familien med. For unge under 18 er det i over halvdelen af tilfældene.

- Det er hårdt at være familie til en unge med en psykose. Familien søger ofte viden og en forståelse af situationen. Vi møder dem, hvor de er og med åbenhed. Familien har også brug for aflastning for deres bekymringer for den unge, siger Elin Bang der er sygeplejerske ved TOP.

Fra TOP til Psykiatrien

Der er mange fordomme omkring Psykiatrien, og derfor kan det en overvindelse at skulle tage kontakt til Psykiatrien.

- Jeg oplevede en åbenhed og en accept hos TOP, som jeg ikke havde regnet med. De forstod rent faktisk, hvordan jeg havde det, og de lyttede til mig. Bevares, de stillede også en masse dumme spørgsmål, men det gav mig også en indsigt i, at nogle af de ting, jeg måske havde troet, var helt normalt at leve med, var en del af min sygdom, fortæller Ditte Grauen Larsen.

De dumme spørgsmål, som Ditte Grauen Larsen mindes, er en del af de skemalagte spørgsmål som er med til at afklare, om der er tale om en psykose eller anden alvorlig psykisk sygdom. Når en borgere henvender sig til TOP, vil de senest 24 timer efter eller næstkommende hverdag blive tilbudt en samtale med en medarbejder fra TOP. Hvis der er tale om en psykose, eller der er tegn på en anden alvorlig psykisk sygdom, kan TOP medarbejderen visitere direkte til Psykiatrien.

- Fra min mor ringede til TOP, og vi havde været til den første samtale, og derfra fået en henvisning, gik der ikke mere en 14 dage, før jeg havde den første samtale med en behandler fra Kompetencecentret for debuterende psykose. Det var meget effektivt og hurtigt, og det var også vigtigt i situationen, siger Ditte Grauen Larsen.

Det er vigtigt at handle hurtigt, når man opdager en psykose. Forskning viser nemlig, at en tidlig indsats for mennesker med psykose forkorter den tid, man er syg og mindsker konsekvenserne af sygdommen.

For Ditte Grauen Larsen er der ingen tvivl om det var kontakten til TOP, der gjorde udslaget, og i dag er hun en glad unge pige, der snart er færdig med sin læreruddannelse, og med egne ord er hun så rask som hun kan blive.Læs mere om TOP (Tidlig opsporing af Psykose)

Skrevet af kommunikationskonsulent Christina Strandsberg Nørgaard

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
19.11.15
Opdateret
07.12.16
Link til denne side:
Andre sider under Artikler
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Fælledvej 6
Bygning 3, 3. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 00

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk