Søg
 

Den bedste oplevelse i mit liv!

Psykiatrien Region Sjælland har som de første i landet afholdt Recovery Højskole for brugere af Psykiatrien. På konferencen Recovery#Psykiatri#Højskole blev erfaringerne fra de tre ophold drøftet og sat i perspektiv.

For omkring et halvt år siden blev 22-årrige Henriette sat af Ubberup Højskole af sin mor. Henriette var enormt nervøs og havde faktisk ikke rigtigt lyst til at tage af sted. Men nu var hun kommet så langt, hun var meldt til og distriktssygeplejersken havde talt meget varmt for det.

Henriette har de sidste år lidt af angst og tilbragt langt størstedelen af sin tid under dynen. Og selvom om hun drømte om en HD, og også havde forsøgt flere gange havde hun måtte give op på grund af sin angst.

- Det er første gang jeg ikke har følt, jeg var nødt til at være en anden. På højskolen oplevede jeg et helt unikt sammenhold. Vi forstod hinanden, og det var ikke nødvendigt at forklarer en masse ting. Jeg følte mig tryg, siger Henriette, der er inviteret som taler ved konferencen om Recovery Højskole.

Og netop det med at møde andre der ved, hvordan man har det er noget af det, der bliver fremhævet af mange af de tidligere kursister.

Christina Ytzen fra Enhed for Brugerstyret psykiatri, der har været med på højskolen som underviser, beskriver det som at være en slags krigsveteraner: - Vi har alle sammen prøvet noget ekstremt på vores psyke, og det giver et unik fællesskab: der er bare nogen ting, man ikke behøver at forklarer. Og det er jo ikke, fordi det kun handler om sygdom, men det giver en indsigt og en forståelse, som andre, der ikke har prøvet at være syg, ikke nødvendigvis har, siger hun.

Hverdagens ”følelsesregler” er sat ude af spil

I hverdagen har vi nogle ”følelsesregler” for, hvad vi kan sig og udtrykke. Disse regler eller normer kan betyde, at brugere af psykiatrien er pinlige over deres sygdom eller føler en slags skam eller utilpashed ved at skule tale om den i hverdagen. Men på højskolen gælder helt andre ”følelsesregler”. Deltagerne kan spejle sig i hinanden og forstår hinanden, hvilket giver en gruppesolidaritet.

I forbindelse med den seneste Recovery Højskole fulgte to studerende fra Københavns Universitet deltagerne før under og efter deres ophold. De to studerende har blandet andet set på, hvordan deltagerne selv vurderer deres mentale tilstand. Og konklusionen er klar. På de parametre som deltagerne er blevet målt på, var der en markant forbedring både under opholdet, men også en måned efter.

- Kursisterne føler det er legalt at have en sygdom, og de kan tale åbent om det. Men de kan også tale om alt muligt andet end sygdommen. Det, at se at andre i samme situation har kunnet overvinde deres forhindringer, giver en tro på og inspiration til hverdagen efter højskolen, fortæller Camilla Bank Friis, der læser sociologi på Københavns universitet.

Psykologistuderende Andrea Severin fortsætter: - På højskolen er der et rum til at opbygge relationer uden ”følelsesregler”. Den fælles præmis, som deltagerne alle har, skaber en emotionel energi. Som en af deltagerne sagde: Det er virkeligt mennesker med virkelig ar på sjælen, og det virker inspirerende på deltagerne, også efter de kommer hjem.

Følg med hesten og sørg for vi ikke vælter

For at sikre at kursisterne får så meget som muligt ud af højskoleopholdet, er det vigtigt, at der er nogen til at samle op hurtigt, når deltagerne kommer hjem.

- Når man kommer hjem, skal man lige lande og sunde sig lidt. Det er meget intensivt, og det hele skal fordøjes. Men det er også vigtigt, man ikke sidder alene for længe. Så kan man godt blive lidt ensom. Det er fem højintensive dage, og det sociale ender meget brat, siger Jeanette, der har været med på højskolen to gange.

Methe Arnkløv, der er distriktssygeplejerske i Psykiatrien Vest og kontaktperson for Henriette, er helt enig: - Det handlede om at tage kontakt til Henriette hurtigt, da hun kom hjem, og så ellers bare lytte aktivt til hende og bygge videre på de gode oplevelser. Hun havde rykket sig enormt meget, pludseligt tog hun bussen til ambulatoriet, det var helt utænkeligt inden. I virkeligheden handlede det mest om at understøtte hendes udvikling, sørge for at hun ikke snublede undervejs og så ellers bare prøve at følge med galophesten, der pludseligt fik fart på.Henriette selv er heller ikke i tvivl om, at Højskolen har hjulpet hende rigtigt meget: - Det er den bedste oplevelse i mit liv! Jeg kan nogle helt andre ting nu. Bare det, at jeg kan sige til mine venner, at der er nogle ting, jeg ikke kan, er en stor forskel. Jeg har fået mere ud af fem dages højskole en af en hel måneds indlæggelse.

Skrevet af Kommunikationskonsulent Christina Strandsberg Nørgaard 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
12.11.15
Opdateret
07.12.16
Link til denne side:
Andre sider under Artikler
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Fælledvej 6
Bygning 3, 3. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 00

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk