Søg
 

Besøgshesten Björn skaber glæde og genkendelighed

Børnene og de unge fra Børne- og ungdomspsykiatrien i Roskilde flokkes om den lille island-ske hest, Björn, der hver måned kommer på besøg ved afsnittene i Roskilde.

​​- Ej hvor er den blød.

- Og sød. Må jeg godt give ham en godbid?

- Må jeg prøve at gå rundt med ham?

Børnene og de unge fra børne- og ungdomspsykiatrien i Roskilde flokkes om den lille island-ske hest, Björn, der hver måned kommer på besøg ved afsnittene i Roskilde.

I løbet af foråret har Björn ikke været på besøg på grund af corona, men han har været længe ventet.

- Det er anden gang, jeg hilser på ham, fortæller Magnus, mens han nusser Björn på halsen.

- Det er dejligt at få besøg af en hest. Jeg skal begynde til ridning, når jeg bliver udskrevet. Mine søstre går også til ridning. Jeg glæder mig til at begynde, fortsætter han.

Almindeligt at kunne klappe en hest

Selvom det ikke umiddelbart lyder som noget almindeligt at få besøg af en hest på en psykia-trisk afdeling, er det netop det helt normale i at kunne nusse med en hest, der blandt andet betyder noget for de unge og børnene.

-  Udover at det er et afbræk i deres hverdag og noget at se frem til, så er der også noget helt almindeligt i at have mulighed for at klappe en hest, fortæller Lotte Holtoug, der er koordine-rende miljøterapeut på U1. – For Magnus betyder besøget af Björn, at han har noget at se frem til, eksempelvis kan han glæde sig til at begynde til ridning, når han har fået det bedre. Det at have muligheden for at have fysisk kontakt til dyr giver noget særligt.  Hesten Björn, repræ-senterer noget rart og noget almindeligt og kontakten/berøringen virker beroligende på en anden måde end kontakten mellem mennesker, fortsætter Lotte.

Gode erfaringer med dyr

I Børne- og Ungdomspsykiatrien i Roskilde har de også haft gode erfaringer med en besøgs-hund.

Ledende oversygeplejerske Poul Erik Ravnsmed er enig med Lotte Holtoug i, at kontakten til dyr kan give noget helt andet.

- Det bryder noget i hverdagen, når der kommer et besøgsdyr. Det giver patienterne noget andet, og det inspirer os at prøve nogle lidt andre ting, fortæller han og fortsætter: -De unge og børnene har en anden kontakt med dyrene, de kan noget specielt. Og vi kan jo se, de har en god effekt på patienterne.

Ideen med en besøgshest opstod hos Irene Christensen, der ejer Björn.

 
 

 - Da jeg etablerede min hobbyvirksomhed Horses and People var det med det formål, at hjæl-pe hesteejere til en bedre forståelse og kommunikation med deres heste. Jeg har haft heste i mit liv siden jeg var helt lille, og jeg har i alle årene fået en enorm ro og glæde ved samværet med dem. Det var her tanken opstod ift., om jeg og Björn kunne give noget af denne ro videre til de børn og unge, som er et svært sted i livet. Det lader til at være tilfældet, og jeg glædes over at se, at Björn er ventet. Han har det mildeste sind og tilpasser sig børnene og de unge, så de trygt kan være omkring ham. Han er den bedste besøgshest, fortæller Irene Christensen.

 
 

Skrevet af kommunikationskonsultent Christina Strandsberg Nørgaard

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
03.12.20
Opdateret
03.12.20
Link til denne side:
Andre sider under Artikler
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Fælledvej 6
Bygning 3, 3. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 00

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk